Even voorstellen, .........wie, wat, hoe en waarom?

Wat fijn dat je deze site gevonden hebt en dat je deze Blog gaat lezen. Deze Blog gaat over hoe ik op het idee ben gekomen om deze site te maken.  Een stukje voorgeschiedenis dus.

Wie ben ik? Ik ben Anno Kruize in 1971 op aarde gezet en al die tijd aanwezig in en om de provincie Groningen. Grotendeels in Stadskanaal. Vandaar uit ga ik al jaren op verschillende expedities  gewapend met een camera de mooie wereld van Noord Nederland in.

Wat versta ik onder Noord Nederland. Hieronder versta ik de drie noordelijke provincies . Nu moet ik zeggen  dat ik bekender ben in  Groningen en Drenthe, voor Friesland ligt nog wel een uitdaging om die provincie  te ontdekken .

Ook het grensgebied met Duitsland en Duitsland zelf wordt niet overgeslagen. Dit gebied ken ik al heel goed vanaf mijn jeugd jaren. Regelmatig  tourde ik met mijn ouders over landweggetjes vlak over de grens. Gingen we op hertensafari.  Ik vond dat vroeger maar wat saai, vooral omdat mijn ogen denk ik nog niet echt  ontwikkeld waren om de herten te onderscheiden  van de akkergronden. Misschien was het ook wel desinteresse en was ik liever thuis met Lego bezig.  Het landschap net over d grens is ook wat eentoniger, gewoon gras- en akkerland. Vroeger leek mij Drenthe veel leuker, maar pa verkondigde dat je er op zondagmiddag over de koppen kon lopen, veel te druk!

hiernaast is een foto te zien die net over de grens is gemaakt in Duitsland. Over de Eems wordt twee keer per jaar een bootje door de Eems getrokken naar onze Nederlandse Eemshaven.

 

Lange leve het digitale tijdperk

 Drenthe heb ik in mijn puberjaren verkend met de racefiets, dat is dus alsnog goed gekomen. Wat ik toen  ook al deed was fotograferen. Dit deed ik met een simpele camera met een rolletje. Rolletje? Ja dit was de vroegere SD-kaart.  Je kon ze kopen  voor 12, 24 en 36 opnames.  Natuurlijk zorgde je er wel voor dat je zuinig omging met wat je ging “klikken”  Ik had soms een rolletje wel een jaar lang in de camera zitten, of dit ten goede kwam wat betreft  de kwaliteit van de  foto’s valt te betwijfelen.  Als ie dan eindelijk vol was bracht ik hem naar de Hema waar je binnen een week de foto’s weer  kon ophalen.  Daarna ging ik als een speer naar huis om te kijken naar het resultaat.  Ik moet zeggen dat dit best wel een spannend moment was, er zaten natuurlijk altijd wel verprutste foto’s bij,  camera’s beetje bewogen en dat soort iet zo slimme acties. zo zonde!  Dan zeggen ze soms, vroeger was alles beter, nou in dit geval gaat die vlieger zeker niet op. Ik zeg lang leve het digitale tijdperk.

Aanschaf camera's

Zo’n 6 jaar geleden leerde ik een nieuwe camera kennen. Deze had ik gekocht met de  opbrengst van mijn elektrische gitaar-spullen, er schuilde niet echt een Jimi Hendrix in mij, die akkoorden leren vond ik verrekte lastig.

De Aldi had een mooie aanbieding met een Medion-camera met vaste lens maar die wel goed kon inzoomen. Hiermee heb ik drie jaar lang met veel plezier zonsondergangen, landschapsfoto’s en macrofoto’s  enz. enz. gemaakt. Het is de ideale camera voor iemand met een klein budget die de wereld van het fotograferen wil ontdekken. Met deze camera ging ik ook al op pad in en buiten de provincie Groningen. Toen ik de Medion een beetje saai vond worden heb ik  in 2018  een tweedehands Nikon spiegelreflexcamera aangeschaft,  met naast de standaardlens een zoomlens  een 55-200. Na de eerste tijd een beetje te hebben aangerommeld met deze nieuwe gear ben ik medio 2020 me meer gaan verdiepen wat ik zoal meer kon gaan doen met de Nikon.  Tot nu toe (eind 2021) heb ik  heel wat dingen kunnen oppikken over het fotograferen met deze camera. Het internet staat vol me gratis tips en filmpjes.

Liefde in het Oldamt meer, flink ingezoomt met de Medion camera
Een schilderij van een plek in het Bargerveen gemaakt met de Medion
Een macrofto van een bloem, ook met de Medion

De plekken moeten een hoofdrol spelen

Samen met de Nikon en ook nog de Medion heb ik al heel wat expedities gemaakt. Zo kun je wel na gaan dat ik al heel wat foto’s heb gemaakt. Deze plaats ik meestal op Instagram of soms op Facebook. Verder heb ik een portfolio. (link)

Omstreeks 2020 had ik al wat hersenspinsels wat betreft  het opzetten van een website met diverse plekken waar je mooie foto’s kunt maken.  Op instagram merkte ik vele malen dat fotografen het op prijs stellen als je de locatie van je genomen foto  vermeld.  De wereld, ons land en dichterbij dus Noord Nederland kent heel wat plekken die fotogeniek zijn of gewoon interessant  om te bezoeken.  Natuurlijk kon ik gaan vloggen op Youtube  ,wat inmiddels ook razend populair is. Maar ik vind  mezelf geen echte joetoeber en heb eigenlijk ook geen ambitie om dit nog een keer te gaan doen.  Er zitten wel leuke kanalen tussen trouwens, maar ook wel met bagger presentatie,  weinig informatie en over de audio- en videokwaliteit zullen we het maar niet hebben. Uiteraard heb ik groot respect voor de makers die zich op deze manier willen uiten over hun hobby . Verder ben je afhankelijk van het weer en jaargetijden. Vandaar ben ik het idee gaan uitwerken om  mijn expedities te gaan bloggen. Ik kan schrijven in het heden en verleden,  een goed geheugen is  goud waard…als ik ergens geweest kan ik er altijd nog over schrijven wanneer me iets te binnen schiet. Verder is het handig dat als je een Blog leest je zo door de  oninteressante regels heen kan skippen, wat bij een Vlog weer wat moeilijker is. Verder hoef ik geen extra apparatuur aan te schaffen.  Allemaal voordelen ,het enige nadeel wat ik zie dat vloggen enorm populair is en dat je bewegend beeld hebt bij een bepaalde omgeving.  Ik  probeer  te schrijven op een luchtige manier waarbij de humor natuurlijk niet mag  ontbreken. Naast het publiceren van een Blog leek me het ook wel een goed idee om er een site om heen te maken waar je als fotograaf of als andere belangstellende veel informatie kan vinden over waar er mooie plekken zijn ,samen met achtergrond informatie over de desbetreffende plek. Dat kan gaan over wat en hoe te fotograferen, waar je de auto het beste kunt parkeren, of er wandelroutes zijn. Misschien is het wel leuk om zo af en toe wat geschiedenis te vermelden of  waar je kunt eten, drinken of zelfs overnachten, zodat ondernemers in de regio ook wat reclame kunnen krijgen. Verder moet het allemaal overzichtelijk worden want de inhoud, de plekken, moeten een hoofdrol spelen.

De geboorte van Mooie plekken Noord Nederland.nl

Medio mei 2021 heb ik de stoute schoenen aangetrokken, heb een provider gekozen en een domein aangemaakt. Het hele zwikje moet gaan draaien onder WordPress, dat is een content management systeem(CMS) waar ik al enige tijd mee bekend ben. Een systeem dat in der loop der jaren enorm is verbeterd in een gebruiksvriendelijker systeem.  De rest van 2021 stond voor mij dus in het teken van een zelfstudie op het gebied van WordPress en later ook Elementor, waarmee ik de lay-out een enorme boost kon gaan geven.  Jullie begrijpen vast wel dat dit een tijdrovende klus is geworden. Op dit moment ben ik zover dat de basis van de site klaar is. Ik heb gekozen voor een opmaak met een hoofd menu en een voorpagina met de laatste (Blog) berichten. In het menu heb ik Noord-Nederland opgesplitst  in de drie provincies met daarbij  een vleugje Duitsland. Deze provincies heb ik weer opgesplitst in gemeentes die weer onderverdeeld zijn in plaatsen(dorpen). Als men op een (zichtbare) plaats klikt, krijg je een pagina van de gebieden of plekken die daar zijn. In het menu ga ik overigens alleen plaatsen laten zien waar ik ben geweest. Op de plekkenpagina wil ik zo uitgebreid mogelijk beschrijven wat daar te vinden is.

Korte lijntjes

Ik wil de pagina’s een opmaak geven net als of je in een boek of tijdschrift zit te lezen. Verder heb ik naderhand bedacht dat het wel handig was om een kaart te maken me alle plekken die ik heb bezocht. Deze kaart heb ik gemaakt met Mymaps en is geïntegreerd in deze website. Je kunt hem vinden onder het menu “kaart” , klik je er op dan krijg je een ingezoomde versie met plekken, waar een foto van die plek en tevens een links wordt vermeld naar de website . Tevens maak ik per plaats een gallerij aan met foto’s van die desbetreffende plaats, klik je op de foto dan krijg je in Google Maps direct de plek(bij benadering) zodat je er bijvoorbeeld zo heen kan navigeren. Verder weet ik als fotograaf wel wat tips zodat ik ook een aparte pagina met tips heb aangemaakt. Net zoals ik de lezer op de hoogte wil houden met nieuws en een nieuwsbullentin over deze website en gerelateerde onderwerpen, die  een paar keer per jaar wordt geschreven. Zo al met al is dit natuurlijk al heel wat werk  en kan ik zo jaren vooruit. Voor mijn eigen ontwikkeling als 50 plusser zie ik alleen maar voordelen, want je bent bezig met een website, ontwerpen(ook in  Adobe illustrator), schrijven en natuurlijk fotograferen. Verder is het een ideale combi van in je kantoortje zitten en van op pad gaan in de natuur. Ik heb al heel wat hordes moet nemen en zal er ook nog wel wat tegenkomen, maar waar een wil is, is een weg.

Wat verder wel belangrijk is om te vermelden dat alle regie bij mij in handen is en dat ik zelf  a la minuut kan zorgen voor de layout en inhoud van de website. Voor alles dus ook een aanspreekpunt, korte lijntjes, daar hou ik zelf ook van.  Zodoende ben ik niet afhankelijk van derden. Dat wil echt niet zeggen dat ik niet met mensen wil samen werken, integendeel. Ik zou in de toekomst graag met ondernemers, fotografen en anderen samen wil werken om deze website tot een succes te brengen.

English/Deutsch