Het is half april en er begint al meer kleur op sommige akkers in Noord Nederland te komen. De hyacinten en narcissen hebben hun beste tijd al weer gehad. Nu is het de beurt aan de tulpen, de tulpenweken zijn aangebroken. Ik heb al wat velden kunnen waarnemen in de Drentse Monden, Smilde en boven in Groningen. Allemaal mooie plekken die ook al vermeldt zijn op de kaart met  plekken waar je bollenvelden kunt vinden in Noord Nederland(bijgehouden vanaf 2017) Bollenvelden zijn nooit elk jaar op dezelfde plek, maar vaak wel in de buurt waar bollenvelden geweest zijn. Het is soms een kwestie van even zoeken en een rondje touren. Maar dat is ook geen vervelende bezigheid in het mooie Noorden van Nederland.

De velden die ik tot nu toe gezien heb waren nog niet op hun hoogtepunt. Wil je een beetje een indicatie hebben kijk dan op de website van het Tulpenfestival waar op de hoofdpagina een “bloeimeter’ staat, die betrekking heeft op tulpen in de Noordoostpolder.

Ga je op pad naar de bollenvelden dan heb ik nog wel enkele tips:

-Ga bij het fotograferen niet in de bollenvelden staan, dat vindt de teler niet fijn omdat de bollen- die de teler het belangrijkst vindt- beschadigd kunnen raken

-De bollenvelden bloeien maar een paar weken, dan worden de bloemen verwijderd, dat ze nog bloeien maakt dan niet uit.

-Doe niet je nieuwste schoenen aan, soms is het aan te raden om laarzen aan te doen wanneer je aan de rand van een bollenveld gaat staan.

-Wil je macro’s of close-ups maken van de bloemen, neem dan een kleedje mee. Handig als je op je knieën of op je buik gaat kieken. Je kleren worden dan niet zo vies.

-Heb je geen macro-lens, maak dan gebruik van je zoom lens. Hiermee kun je ook mooie macro’s maken, wanneer je hebt ingeschat wat de ideale afstand is van lens naar onderwerp(tulp).

-Zons- op en ondergangen gaan mooi samen met tulpen. Wil je dit gaan doen “verken” dan bijvoorbeeld de omgeving goed met Google Maps. Verder is een app als Sky Candy handig voor het bepalen van de richting van de zon op een bepaald tijdstip.

-Vermijdt drukte bij de bollenvelden, er zijn veel liefhebbers. Het is er aanzienlijk rustiger in de ochtend- of avonduren. Dan is het licht in de lucht  trouwens ook mooier.

Heb jij nu ook een tip over het fotograferen of het bezoeken van bollenvelden? Misschien wil je wel een mooie plek met ons delen. Stuur dan een mail naar info@mooieplekkennoordnederland.nl, een berichtje via Whatssapp of ga naar de contactpagina.

De foto’s zijn genomen op 12 en 14 april 2022 in de buurt van de dijk van Uithuizen(inzet), Valom, Groningen(boven), Smilde(midden) en nogmaals Uithuizen

 

Anno Kruize

Nog meer tulpen-leesvoer

gemaakt door :

Website mede mogelijk

oranje= tulpenveld in 2017    groen=2018    paars=2019    geel=2020    rood=2021   olijfgroen = 2022

Interessante links die je naar de tulpenvelden kunnen brengen

English/Deutsch