Meteen naar de inhoud

Torenveen/Bonnerklap

In het oosten van de provincie Drenthe tussen Gieten en Gieterveen ligt het natuurgebied Torenveen- Bonnerklap, met daar door heen meanderend de Hunze. Het maakt onderdeel uit van het grote natuurgebied het Hunzedal.

Tot het eind van de achttiende eeuw was de Hunze de enige transportroute om turf uit dit gebied- wat ook wel Oostermoer wordt genoemd- te halen. Het was een hele tour om het riviertje bevaarbaar te houden. Een aantal sluisjes of ook wel verlaten genoemd moesten het water op peil houden. Aan het begin van de negentiende eeuw nam het gegraven Stadskanaal de functie van de Hunze over. Turf vanaf de Monden werd via dit kanaal vervoerd richting de Stad Groningen.

De Hunze werd vervolgens na de oorlog grondig aangepakt en kreeg de functie van afwateringskanaal. Het werd rechtgetrokken en m.b.v. stuwen en gemalen was het water op peil te houden. Verder werd het land door ruilverkaveling anders ingericht.

Tussen 2010 en 2015 heeft Het Drents Landschap samen met waterschap Hunze en Aa’s en andere partijen het gebied Torenveen-Bonnerklap heringericht. Het doel was om de natuur te herstellen en de biodiversiteit te vergroten. De partijen wilden onder meer de loop van de beek de Hunze herstellen en de vismigratie verbeteren. Ook moest het gebied bij extreme buien langere tijd regenwater kunnen opvangen om te voorkomen dat de stad Groningen te maken krijgt met wateroverlast.

Vandaag de dag zie je de Hunze, ook wel de Oostermoerse Vaart genoemd slingerend door een beekdal. Het heeft een heel natuurlijk aanzien gekregen. In de buurt van Bonnerklap bevinden zich verschillende vistrappen waardoor vissen zich vrij door de Hunze kunnen bewegen.

Behalve vissen vind je hier ook veel vogels, herefordrunderen en reeën. Je kunt hier op meerdere plekken mooie foto’s maken zodat je wel een paar uurtjes zoet bent.

De kaart

Mooie plekken in en om de Torenveen en de Bonnerklap

Er zijn twee mooie plekken waar je kunt fotograferen. De ene is aan de Bonnerdijk vlakbij de brug. Hier langs de weg kun je ook wel parkeren, alleen even uitkijken met passerend verkeer. Met Gieten in je rug zie je in de verte een grotere water plas waar nog al wat vogelsoorten in vertoeven. Verder heb je een goed uitzicht op de meanderende Hunze. In het voorjaar komt de zon hier meer (staand met Gieten nog steeds in je rug) aan de rechterkant op. Zo tegen de langste dag van het jaar(21 juni) gaat ie wat meer naar links toe wat gunstiger is, want dan krijg je de hoge molens van de Kanaalstreek er niet zo 123 bij op.  Met een beetje grondmist na een koude nacht is het hier ook prima fotograferen. Een andere mooie plek is  iets noordwaarts, ga even verder op aan de Bonnerdijk linksaf de Herenweg-Zuid op en stop nadat de bomenrij aan de linkerkant ook stopt. Hier kun je ook parkeren aan de Lenten, dit is een weg die niet toegankelijk is voor auto’s. Aan de andere kant van de Lenten kun je ook parkeren aan de kant van de weg. Je bent dan wel dichterbij de bruggetjes. Maar aan de kant van de Herenwegzuid kun je het omheinde gebied betreden door een klaphek. Er lopen hier herefordrunderen, dus oppassen voor verse vlaaien. Toen ik hier was ben ik door het gebied in gelopen vanaf het klaphek tot aan de Hunze. Het was mij niet duidelijk of ik aan de andere kant van de Lenten uit het gebied kon, dus zodoende ben ik weer terug naar eerder genoemde klaphek gelopen. De mooie bochtige stromende Hunze nodigt in dit stukje uit om gefotografeerd te worden. Je zou hier ook prima kunnen oefenen met een ND-filter voor je lens om de hier snelstromende Hunze weer te gegeven al was hij bevroren. Aan de andere kant van de Lenten is de brug ook een mooi punt, je hebt hier een mooi uitzicht over het beekdal. Aan de Herenzuidweg noemde ik al de rij bomen, dit zijn fotogenieke wilgen.  Verder kun je in dit gebied ook uit de voeten met een macrolens, er zijn libellen en juffers zat.

English/Deutsch