Meteen naar de inhoud

Tinner Loh

Het Tinner-Loh is een stuk bos waar je hele oude beukebomen kunt vinden. Het is hadstikke mooi prachtig om die bomen  te fotograferen, zo vaak zie je die namelijk niet. Het bos ligt ten oosten van de weg B70 vlakbij Haren in het Emsland. Sinds 1937 is het een beschermd natuurgebied.

Via de B70 kun je richting het dorpje Tinnen rijden. Wegwijzers helpen je ook om dit mooie stukje bos te vinden. Waar je kunt parkeren is  op het kaartje hiernaast zien.

De kaart

Mooie plekken in het Tinner Loh

Als je de auto aan de zijkant van de laan parkeert kun je vanaf daar een met een slagboom ervoor in lopen. Links en rechts zie je naaldbomen waar je in de herfst even goed naar de grond moet kijken op de aanwezigheid van paddenstoelen. Aan het eind van dit pad kun je het beste rechtsaf gaan. Daar kom je de eerste eeuwenoude beuken al tegen. Ga niet buiten het pad, dat is niet toegestaan. Er loert namelijk constant het gevaar dat een tak kan vallen of erger nog dat een van die oud jongens omvalt zoals ook al gebeurd is met de allerdikste beuk hier in het bos. Bij sommige bomen zitten er ook hekken omheen. Het pad kronkelt mooi door het bos heen waar je de ene fotogenieke boom na de ander aantreft. De een is bekleed met paddenstoelen -die de bomen eigenlijk ook opvreten- de ander is bekleed met een laagje mos. Ideale omstandigheden om hier in het rond te lopen gewapend met je fotocamera is de herfst. En dan vooral wat vroeger in de morgen wanneer de eerste zonnestralen proberen door te dringen in het bos om vervolgens de vochtige lucht te bereiken. Mooie platen gegarandeerd. Een laag mist zal het ook goed doen hier. Lekker mysterieus met al die oude bomen. Ten Westen voert een smal pad je naar het nooit afgemaakte Gleesen-Papenburgkanaal, in de volksmond wel het Hitlerkanaal genoemd. Dit project is in 1942 stop gezet omdat er andere dingen te doen waren in de oorlog. Op deze plek kun je echt zien hoe de natuur dit stuk grond weer heeft terugveroverd.

Ben je hier toch in de buurt ? Vergeet dan niet om een bezoek te brengen aan de het natuurgebied Tinner Dose en de Sprakeler Heide.

Het is een zeer uitgestrekt hoogveen-natuurgebied met een variëteit aan wild, zoals reeën, wilde zwijnen, heel veel soorten vogels, en zelfs enkele wolven.

Let er wel op dat dit ook militair oefengebied is en dus soms afgesloten is. Dit wordt duidelijk aangegeven door borden en slagbomen. Mocht je dat gebeuren dan is een bezoek aan Sögel misschien een optie. Daar vind je namelijk midden in de natuur het Schloss Clemenwerth.

English/Deutsch