Meteen naar de inhoud

Ter Borg

Natuurgebied Ter Borg ligt iets ten zuiden van Sellingen aan een doodlopend zijweggetje van de N976, de doorgaande weg tussen Ter Apel en Winschoten.  De omgeving is hier werkelijk gewoon prachtig omdat je hier alles kunt vinden. De kronkelende Ruiten- Aa, historische boerderijen, heide, mooie vennen omgeven door een golvend landschap, Schotse Hooglanders, schaapskuddes en vele soorten vogels. Dit is een pareltje in Westerwolde, maar eigenlijk nog niet eens zo heel bekend.  Als bezoeker kun je hier met of zonder camera nog ongestoord in het rond lopen. Vooral op vroege morgens zo door de week.

Het gehucht Ter Borg is al eeuwenoud. Het is van oorsprong een hoevenederzetting. Dit gebied ten westen van Ter Borg was niet geschikt voor de landbouw en bestond voornamelijk uit uitgestrekte heidevelden. In de jaren 1930 is een groot deel van de heide beplant met voornamelijk naaldbomen om deze voor landbouw ongeschikte “woeste gronden” toch productief te kunnen gebruiken als productiebos. Dit productiebos werd uiteindelijk in de jaren zeventig aangewezen als natuurgebied Ter Borg. Door bedrijfsverplaatsing en grondruil is het natuurgebied sindsdien verder uitgebreid. Binnen het bosgebied is een deel van het oorspronkelijke heideveld bewaard gebleven. Dit heideveld heeft een oppervlakte van 35 hectare en is daarmee het grootste aaneengesloten heideveld van de provincie Groningen. Het is in beheer bij Staatsbosbeheer, die een schaapskudde heeft geherintroduceerd om de heide open te houden en het productiebos deels probeert om te vormen tot natuurbos. Rond 2000 verkeerde het natuurgebied in slechte staat als gevolg van jarenlang achterstallig onderhoud. Ook het buurtschap maakte toen een slechte indruk.  Een herstelproject werd in gang gezet, waardoor het gebied beter toegankelijk werd voor het toerisme en het landschapsbeheer werd bevorderd. In 2005 werd door Staatsbosbeheer het kanaal Beetserwatering (dat al honderd jaar door het natuurgebied liep ter bevordering van de landbouw rond Ter borg) gedempt om het heidegebied drassiger te maken om zo de uitdroging van de heide te doen stoppen en de flora en fauna te bevorderen.

In het natuurgebied Ter Borg ligt ook een heuveltje waar zich vroeger waarschijnlijk een joodse begraafplaats heeft bevonden, waarvan nu boven de grond echter niets meer resteert. 

 

 

 

 

 

De kaart

Parkeren

Er zijn in dit natuurgebied drie parkeerplaatsen. Aan de Noordkant aan de Beetserweg . Aan de Borgerweg zitten er twee. Aan de Zuidkant en aan de Oostkant van het gebied.  Bij de Borgerweg zit je dichter bij het heidegebied en de kleinere vennen. Aan de Noordkant heb je twee grotere vennen en kun je eventueel ook snel uitwijken naar de bossen behorend bij Boswachterij Sellingen.

Mooie plekken in Ter Borg

Het natuurgebied kent vele mooie plekken. Start je vanaf de parkeerplaats aan de Borgerweg, dan loop je vanaf een laantje zo het heide gebied in.

 ’s Morgenvroeg kun je hier door de weinige bomen mooi de eerste zonnestralen fotograferen. Het gebied is wel omringt door bomen, zodat je een vrij zicht op een opkomende  of ondergaande zon kan vergeten. Als het mistig is wordt het hier helemaal geweldig. Sowieso is het licht hier ’s morgens prachtig. De heide is hier eigenlijk nooit echt paars. Als je het gebied verder inloopt zie je voor je en rechts van je enkele vennen. Het landschap is hier wat glooiend. Je moet niet schrikken wanneer een Schotse Hooglander hier het pad blokkeert. De dieren lijken wel imposant, maar schijnen je niet veel te doen. Des ondanks ga ik er altijd met een grote boog omheen. Ze zijn echter wel fotogeniek, vooral onder winterse omstandigheden steken ze mooi af in het witte landschap. Je kunt er ook voor kiezen om wat schaapjes te gaan fotograferen die hier ook in het rond lopen. Vooral in het voorjaar is dit natuurlijk een leuk onderwerp vanwege de lammetjes, tenminste als de rammen goed hun werk hebben gedaan.

Loop je aan de linkerkant het gebied uit dan kom je in een bosrand terecht waar je verder op een groter ven kan vinden. Je kunt niet echt dichtbij dit ven komen doordat het omheind is. Als je er om heen loopt kun je daarna via het bos of via de weg richting een ander ven lopen die aan de Beetserweg ligt tegenover camping de Barkhoorn. Dit is ook de kant waar de andere parkeerplaats zich bevindt. Als je hier eenmaal bent, ben je ook zo in de buurt van de Ruiten Aa.. Hier kun je prachtige foto’s maken van de meanderende Ruiten Aa. Vergeet ook niet de brug bij het gehucht Ter Borg. Ook een mooi onderwerp om op de plaat te zetten. Je kunt vervolgens via het fietspad en de Borgerweg terug lopen naar de parkeerplaats. Je komt dan ook nog door een stuk prachtig gebied waar op een geven moment aan het eind -waar  je rechtsaf naar de parkeerplaats kunt- aan  je linkerhand een Pingoruine hebt.

Al met al kun je hier gerust een paar uurtje zoet zijn met of zonder camera.

English/Deutsch