Meteen naar de inhoud

Stadskanaal

Stadskanaal is een plaats in de gemeente Stadskanaal in de provincie Groningen. Het grenst  aan de provincie Drenthe. De grens word aangegeven door de zogenaamde Semslinie, maar is duidelijker te zien door het spoortraject v.d. museumspoorlijn de STAR. In 2021 zijn er in deze gemeente bijna 19.000 inwoners. Het is een van de grootste plaatsen in de provincie. Stadskanaal is ontstaan als veenkolonie (voor geschiedenis klik hier)

Het gebied waar Stadskanaal in ligt noemt men ook wel de Kanaalstreek  en is herkenbaar door het dorpenlint. Dit lint begint bij Bareveld en eindigt bij Barnflair in de buurt van Ter Apel aan de Duitse grens.

Aan dit lange stuk kanaal is altijd wel wat te fotograferen, zowel in als buiten het centrum. Vlakbij het centrum heb je het station van bovengenoemde museumspoorlijn waar regelmatig gereden word met oude (stoom)locomotieven. Ook in het centrum ligt het mooie aangelegde Julianapark. Wat verder weg van het centrum heb je nog de watertoren en huize Ter Marse.

Een groot natuur- en recreatiegebied genaamd het Pagedal vindt men tussen woonwijken en het AG Wildervanckkanaal. Langs dit kanaal wat valt onder het buitengebied van Stadskanaal heb je ook diverse mooie plekken. Buiten Stadskanaal vind je ook de Veenhuizerstukken behorend bij de vloeivelden een gebied wat bestaat uit overgebleven watergebied en drassige gronden waar veel vogels zijn te spotten, zelfs vanuit een heuse vogelkijkhut.

Mooie plekken in en om Stadskanaal (menu)

English/Deutsch