Meteen naar de inhoud

Smeerling

Smeerling is een gehucht in de provincie Groningen tussen Vlagtwedde en Onstwedde. Het staat bekend om zijn oude monumentale boerderijen, de Ruiten Aa en het Metbroekbos.

Bij Smeerling zijn vondsten gedaan in de bodem die wijzen op bewoning van voor 1000 v. Chr. Vanaf 1400 worden al namen genoemd van mensen die in het gehucht grondbezit hadden. Vanaf de jaren 1970 groeide het besef dat Smeerling een bijzonder gebied is. Daarom vormen de acht verspreide Westerwoldse boerderijen nu samen een beschermd dorpsgezicht.

Het dorpslandschap van Smeerling is heel karakteristiek voor het landschap van Westerwolde. Een verhoging van het terrein aan de westzijde van Smeerling pal aan de zuidzijde van de N365 (weg Onstwedde-Vlagtwedde) wordt de Galberg genoemd. Hier heeft in de middeleeuwen een galg gestaan, die de voorbijgangers van een belangrijke doorgaande weg er tevens aan herinnerde om de rechte weg niet te verlaten. Ten Zuiden van Smeerling is in het dal van de Ruiten-Aa een oude koevoorde met een aangelegde bedding van veldkeien aangetroffen.  De beek Ruiten Aa stroomt van Ter Apel naar Wessinghuizen. Na de Tweede Wereldoorlog  werd de beek gekanaliseerd. Vandaag de dag is de oorspronkelijke meanderende loop weer aan de beek terug gegeven. Gelukkig is er aan het aangrenzende Metbroekbos niet zoveel “gesleuteld”. Dit is namelijk een oerbos met bomen van wel 200 jaar oud, net als het een paar kilometer verderop gelegen Lieftinghsbos. Kortom Smeerling is interessant voor zowel de macro-, landschaps- als vogelfotograaf. Je kun hier op veel plekken lopend komen en er zijn lange en korte wandelroutes

Parkeren

Parkeren kun je bij de blauwe “P’s” die ik heb toegevoegd aan het interactieve kaartje hierboven. De parkeerplaats tegenover de oude boerderij waar Gasterij Smeerling zich in bevindt, is uitermate geschikt om ook de “grote weg” tussen Onstwedde en Vlagtwede over te steken om richting het Mussel-A-kanaal te fietsen of te lopen. Bij de andere parkeerplaats aan de Eemboerveldweg zit je weer wat meer op de rand van Smeerling en wat dichter bij het Eemboerveld en zijn Lakenvelders.

Mooie plekken in en om Smeerling

Smeerling is  een gebied waar ik wel vaak kom. In de auto en dan verder te voet, maar ook per fiets voor mij prima bereikbaar. Het is hier heerlijk vertoeven in de vroege ochtenduurtjes wanneer er nog geen kip bij de weg is. Vooral in de zomermaanden. Maar het is hier het hele jaar hadstikke mooi. Ik  zal hieronder wat mooie plekjes beschrijven.

Smeerling- Mussel-A-kanaal

Als je vlakbij de boerderijen de “grote weg” tussen Vlagtwedde en Onstwedde oversteekt kun je op een schelpenpad de beek de Ruiten Aa volgen. Het naastgelegen gebied ligt heel wat lager als het pad er waar je over heen gaat. Aan het begin,  als je de weg net bent overgestoken is er aan Vlagtwedder zijde een weilandje waar toen ik er een keer was wat schapen in vertoefden. Deze lieten zich wel wakker maken door mij en de opkomende zon die door een laagje grondmist ging schijnen. Als je hier bent maakt een laag grondmist het al hele mooie landschap helemaal af.  Natuurlijk zullen hier ook wel insecten en vogeltjes zijn die het fotograferen de moeite waard zijn. Wie of wat hier zit zou je kunnen vinden op website www.waarneming.nl. Het beekdal gebied is een paar honderd meter verderop ook te betreden. Er zitten wat bruggetjes en er lopen wat paden. In de verte kun je ook nog een echt ouderwets middeleeuws aandoend huis waarnemen.  Als je nu een nog een paar honderd meter doorloopt komt je uit bij het Mussel-A-kanaal.

Beekdal naast het dorp

Dit stukje grond is niet zo groot. Je kun het kieken vanaf het bruggetje waar ook de voorde zich bevindt. Dit is een historische plek waar dieren de (ondiepe) beek konden passeren. Je kunt hier ook de ooievaarspalen zien, die in het voorjaar worden bewoond door een ooievaar-echtpaar waardoor er in de lucht wat meer bedrijvigheid te zien is. Onder de palen is er nog wat ruimte over voor wat heide schapen.

Metbroekbos

Als je vanaf het bovengenoemd bruggetje het schelpen pad blijft volgen ter voet of per tweewieler kom je ten eerste langs het Eemboerveld. Dit zie je aan je rechterhand. Als je verder door loopt kom je in het Metbroekbos uit. Hier lopen mooie paden langs eeuwenoude bomen. Misschien kun je hier ’s ochtends een mooie foto met zonneharpen scoren.

Eemboerveld

Dit stukje natuur is het beste te bereiken vanaf de parkeerplaats van Natuurmonumenten aan de Eemboerveld weg. Via een klaphek kun je het gebied in en heb je dik kans dat een aantal lakenvelders je begroeten. Ze zijn uiterst vriendelijk en laten ze zich makkelijk fotograferen. Ze lopen echt overal, in het veld, op de paden maar ook in of bij de nattere gedeeltes. In het Eemboerveld heb je mooie uitzichtpunten. Als je dit gebied doorkruist kom je weer dicht bij het Beekdal gebied en het Metbroekbos uit. Aan de andere kant van de Eemboerveldweg is het ook mooi zoals je kunt zien op de foto hiernaast waar de zon opkomt.

English/Deutsch