Meteen naar de inhoud

Slochteren

Slochteren, als je die naam zegt denk je natuurlijk aan de gaswinning die ons welvaart en betrokkenen in die omgeving heel veel narigheid heeft opgeleverd. Het dorp ligt ten oosten van de stad Groningen in de buurt van hele oude natuur (hoge venen en moerasbossen) . Het is een van de dorpen in de Woldstreek of Duurswold en ligt op een oude langgerekte zandrug   in een veengebied. Andere dorpen die op deze rug liggen zijn Hellum, Kolham, Scharmer en het dichtbij gelegen Schildwolde. Slochteren en Schildwolde heb ik op deze site brutaal samengevoegd vooral omdat het natuurgebied het Roegwold aan deze dorpen zit vastgeplakt. Het Roegwold is hier wel een top plek wat betreft fotografie. Hier vind je werkelijk alles voor fotografen net als bij de Fraeylemaborg en zijn achtergelegen bos. Dit is fotograferen op een historische mooie plek. dit vind ik zelf een van de mooiere borgen van Noord Nederland.

De kaart

Mooie plekken in en om Slochteren

De Fraeylemaborg

Het Slochterbos

De Fraeylemaborg, is een rijksmonument van voor 1300 wat tegenwoordig dienst doet als museum. Een borg is een Groningse variant van het woord burcht, wat naar mijn mening imposanter klinkt. Vierhonderd van dergelijke landhuizen telde de provincie ooit, waar de borgheren in weelde leefden en het volk voor hen door de modder ploeterde. Dat ie zo oud is hebben ze onder meer afgeleid uit de muren die wel 70 centimeter dik kunnen zijn en uit het soort baksteen wat is gebruikt voor de bouw. Door jaren -of zeg maar rustig- eeuwen heen hebben hier natuurlijk heel wat mensen gewoond. Over hoe de borg aan zijn naam komt gaan diverse verhalen in het rond. Als dat je boeit zou ik zeker eens een kijkje nemen op wikipedia.

In de 16e eeuw is de slotgracht tijdens een uitbreiding om de borg gegraven. De twee zijvleugels zijn na 1670 gebouwd. De verbouwing in 1781 heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de borg zijn huidig uiterlijk heeft. Ook het koetshuis en het schathuis stammen uit die tijd.  Zij fungeren nu respectievelijk als museumwinkel/expositieruimte en restaurant. De borg zelf is een museum. Hier boven  zie je een foto van de Fraeylemaborg gemaakt in de herfst van 2021.   

 

Parkeren kun je op de parkeerplaats die zich bevindt  aan de rechterkant  niet te zien op bovenstaande  foto. Je kunt ook het kaartje hiernaast vergroten en zien waar je kunt parkeren. Ik heb het bos waarover in de linker kolom wordt geschreven hier groen gemaakt .Als je niet teveel of geen mensen op je foto’s wil is het aan te raden om hier ‘s ochtends  lekker vroeg heen te gaan of laat in de avond.

Wat je hier ook mooi kan fotograferen is een zonopkomst, de zon komt grotendeels achter de borg op. Dit kan een hele mooie  combinatie geven met de witte borg.  Hou ook rekening met de windkracht, als er weinig wind is heb je dik kans dat je een prachtige gespiegelde borg in de omliggende gracht kan scoren. Als je de zonsopkomst echt een hoofdrol wil geven moet je aan de linkerzijde van de borg zijn. Daar bevindt zich een sloot. Zie hiernaast de foto waar de zon aan de linkerkant omhoog komt. Aan de achterzijde heb ik in het vroege voorjaar ooit wat sneeuwklokjes betrapt. Het bewijs dat ze daar waren kun je zien in de foto die je kunt ontdekken in de galerij hier onder. Wist je trouwens dat als je op een foto-waar dan ook op deze pagina- klikt , dat je de locatie er zo bij kan zien in google maps, handig toch ?!

Van alle bossen die ik in de provincie Groningen heb gezien behoord het Slochterbos wel tot de mooiste, fotogeniekste. In dit “pretpark met bomen” kun je wel een morgen in de weer zijn met je camera.

De tuin en het  bos is rond 1700 aangelegd naar Frans voorbeeld, symmetrische lange zichtlijnen voerden de boventoon. Het stuk bos, ik heb het maar groen gemaakt in de kaart die je in de kolom hiernaast kunt zien, is 1165 meter lang en nergens meer dan 250 meter breed. Aan het einde van de 19e eeuw kwam de Engelse landschapsstijl meer in de mode, de rechte lijnen maakten plaats voor een meer natuurlijk patroon van slingerende paden, vijverpartijen en romantische inkijkjes dat sindsdien bijna helemaal hetzelfde bleef.

Enige fotogenieke plekken zijn de hoogeberg vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de schoonheid van het bos en het slingerende slootje aldaar waarin het water dient als een natuurspiegel. Ook kijk je vandaar uit op een reusachtige hazelnoot een van de vele kunstwerken in het bos.  Verder op zie je de secret oak, deze heb ik ook kunnen fotograferen (zie hierboven) en hoe; de als het ware omlaag gevallen boomhut lijkt hier nog mysterieuzer als dan wat hij in werkelijk lijkt ,dank zijn de geweldige zonneharpen die er op dat moment waren.

De secret oak bevindt zich ook dichtbij de rechte centrale zichtas, wat dus nog een stijlelement is van de Franse tijd. Aan het eind van dit pad-met in de rug dus de borg- zie je een soort beeld die ook mooie te kieken is samen met de morgenzon. Zonneharpen doen het ook goed op dit pad.

Verder heb je meerdere paadjes.  Weet je wat hier heel leuk is in de herfst  “Lekker” op je  buik op de vochtige herfst grond paddenstoelen kieken. Je hebt ze hier te kust en te keur. Ik ben er zelf in diverse jaargetijden geweest, maar die vroege morgen in de herfst was echt top, niet teveel mensen, lekker ochtendzonnetje, zonneharpen en  paddenstoelen. Ik heb voor mijn foto’s hier gebruik gemaakt van een  gewone lens en een zoomlens(55-200)zelfs voor de paddenstoelen. Als je met zo’n zoomlens een beetje meer afstand neemt tot het onderwerp- een metertje of 2 ,dit moet je een beetje uit proberen- en je gaat dan inzoomen , dan krijg je macro-achtige foto’s van een paddenstoel. (zie de foto hier boven) Vooral mooi als je een lage “f”in de buurt van 5 aanhoud. 

Roegwold, het Dannemeer

Het Dannemeer is een van de grotere waterplassen in het Roegwold.  Het Roegwold ligt in het Duurswold dat ook wel bekend is als de woldstreek. Het is een ruig gebied met moerassen, bossen, ruigten(vandaar die naam natuurlijk) open water met rietkragen  en kruidenrijke  graslanden.

Het is een natuurgebied wat volop in ontwikkeling  is. Blikvanger in het Dannemeer is het knuppelpad, een houten vlonderpad van 750 meter lang over het Dannemeer, wat voor 2010 nog een akkerland was waar de aardappels nog groeiden en bloeiden. Medio 2014 is alles daar gereed gekomen.

Het is er een eldorado voor vogelliefhebbers, er zijn zelfs enkele flamingo’s geweest die  in het voorjaar van 2019  het gebied met een bezoekje hebben vereerd.

Wil je er heen dan is de – iet wat kleine- parkeerplaats aan de Dannemeersterweg een goed startpunt.  De parkeerplaats is goed te zien op het terreinkaartje hiernaast.

Het knuppelpad is dichtbij net als een bruggetje waar je vlakbij een punt hebt waar je uitstekend een zonsondergang kan fotograferen met een recht gedeelte van het knuppelpad bijvoorbeeld als onderwerp. Als je geluk hebt lopen er mensen over het vlonderpad en kun je die stiekem”  vereeuwigen met op de achtergrond de zonsondergang zodat  alleen hun contouren te zien zijn.  Voor een zonsopgang kun je beter aan de kant van het meer zijn langs de Slochtermeenteweg. Aan de kant van die weg kun je gerust eventjes parkeren.

Dichtbij de parkeerplaats zie je als je het meer de rug toe keert in de verte het dorpje Schildwolde, te herkennen aan het kerkje.

English/Deutsch