Meteen naar de inhoud

Pagedal

Het Pagedal is een recreatiegebied met een meer en andere waterpartijen, bos, weides en andere groenstroken. Het ligt tussen de buitenwijken van Stadskanaal en het A.G. Wildervanckkanaal.  Je kunt er prima op de fiets of lopend doorheen.

Elk jaargetijde kun je hier wel terecht om foto’s te maken.

Het Pagedal is vernoemd naar het riviertje het Pagediep(Poggedaip) die loopt richting Onstwedde en daar uitmond in de Mussel Aa. Er zaten altijd veel kikkers in het riviertje de “pogge” vandaar de naam Poggedaip.

 

Handige info

Parkeren kun je op 3 parkeerplaatsen.

Parkeerplaats 1 aan de Onstwedderweg ligt tegen het bos aan. Hier is het ook handig om te parkeren als je richting de vloeivelden wilt.

 

Parkeerplaats 2 ligt vlakbij de recreatieplas en de weides met de Schotse Hooglanders. 

 

Parkeerplaats 3 ligt vlakbij en volkstuinencomplex en de loop/fietsbrug de rode loper. Wanneer je het Vledderbos in wil is dit ook de plek om te parkeren

Mooie locaties in het Pagedal

De grote weide

De Pageplas

De foto hier naast is gemaakt vlakbij het meer tijdens een zonsopgang in de maand mei. Samen met de grondmist geeft dit een heel mooi plaatje. Met een app als Skycandy kun je precies bepalen waar hier het hele jaar door de zon opkomt. Wel belangrijk, want bijvoorbeeld in oktober komt de zon hier veel meer naar rechts op. 

De Schotse hooglanders, alpaca’s en soms schapen  vertoeven hier het hele jaar door. Klik maar eens op de foto, dan kom je ook te weten waar hij gemaakt is.

 

Schotse Hoogelander in de sneeuw
ochtend mist zorgt voor mooie plaatjes

 

In de winter tijd steken de geweldige vachtkleuren van de Hooglanders mooi af als er een pak sneeuw is gevalllen, als je geluk  hebt gaan ze uitgebreid voor je poseren. 

LET OP de hele weide is beveiligd met S c h r i k d r a a d, mocht je een foto willen maken waarbij je de lens wat door het afrastering steekt, dan even opletten dat je niets aanraakt anders volgt een schokje.

Aan de overkant van boven genoemde plek is de weide iets glooiend wat verder een grote heuvel wordt. Deze heuvel kun je het beste vastleggen aan de overkant van de gemarkeerde plaats van de Hooglanders. Opgemerkt moet worden dat de grote weide aan een fietspad ligt, hij is dus van alle kanten uitstekend te bereiken

 

Het betreft hier een uitgegraven recreatieplas met strand waar je ook geheel omheen kunt lopen of fietsen. Wil je meer aan de strandkant vertoeven dan kun je als je met de auto bent, het beste parkeren op parkeerplaats 2. Wil je aan de kant van de  Rode loper zijn dan is het handig om op de parkeerplaats P3 te parkeren nabij het volkstuinencomplex en de scouting. Vlakbij het strand bevindt zich een kiosk waar je terecht kunt voor een versnapering.

Je kunt hier het hele jaar door wel fotograferen, ook door gebruik te maken van elemnten die in deze omgeving geplaatst zijn. Hieronder zijn wat voorbeelden.

In de zomer
In de herfst mooie kleuren aan de rand vh meer

In het bos

De Rode loper

Vanaf de parkeerplaats aan de Onstwedderweg  heb je diverse mogelijkheden om het bos in te lopen. Je kunt dan ook verschillende rondjes wandelen. Bovenstaande foto’s zijn gemaakt in de buurt van een pad wat te bereiken is als je vanaf de parkeerplaats het verharde (fiets)pad volgt tot en met het bruggetje, maar vlak voor het bruggetje ga je links een bospad in. Wordt het bijna lente dan loopt dit pad dwars door een zee van sneeuwklokjes en in mindere mate van krokussen. Natuurlijk heel mooi vast te leggen met bijvoorbeeld een macrolens. In de herfst kun je in dit stuk bos veel paddenstoelen tegenkomen.

 

 

TIP Neem eens een zaklantaarn of een andere lichtbron mee wanneer je paddenstoelen gaat fotograferen. Natuurlijk niet op een hele zonnige dag, maar op zo’n donkere grijze herfstdag. Plat op de buik voor een paddenstoel, wedden dat het een mooi plaatje wordt.

De foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Anno Kruize van Kieqseem

De Rode Loper is de naam  van een brug.       De brug is een verbinding voor fietsers en voetgangers tussen het Pagedal en het Vledderbos. Het is echt een blikvanger en een graag gezien onderwerp op een foto. Bovenstaande foto is gemaakt in augustus 2020 tijdens een nacht met heel veel sterren. Op de plek is het behalve de verlichting van de brug zelf pikkedonker. Dankzij het instellen van een hoge iso en een lange sluitertijd is het gekomen tot deze foto. Ook zonsondergangen, winterweer, herfst doen het goed samen met de Rode Loper. Fotografeer eens het kanaal als je op de brug staat vooral met windstil weer geeft dit mooie plaatjes wat betreft de spiegeling van het water.

English/Deutsch