Ken je dat ook wel een foto van een bos vol zonnestralen. Magisch toch!  Zonneharpen of Jacobsladder noemen ze dit verschijnsel

Herfst is de beste maand

Deze zonneharpen kunnen in elk jaar getijde voor komen, voorwaarde is dat de zon laag moet staan. Dit is het geval na zonopkomst, maar ook in de late herfst vlak voor dat de zon onder gaat ,in de herfst wil het namelijk  ’s avonds wel eens dampig worden. Dus je hoeft niet altijd vroeg je nest uit.

Maar ik denk dat je in de herfst ’s morgens  wel het meeste succes kan hebben met het jagen op zonneharpen. De nachten worden kouder, het wordt vaak wat vochtiger en dan is het in een bos waar nog wat bladeren aan de bomen zitten vaak wel raak Als het een dag ervoor goed geregend heeft heb je ook meer kans op succes.  In de herfst is het natuurlijk ook een voordeel dat je nog niet zo vroeg je nest uit hoeft, dit tijdstip wordt steeds later naar mate de winter dichterbij komt. Je zou het jagen op zonneharpen ook kunnen combineren met het fotograferen van een zonsopkomst in de buurt van een mooi bos. Wanneer de zon nog te laag staat bij het opkomen in de ochtend heb je ook niet zoveel kans op mooie plaatjes. Oo ja voordat ik het vergeet,het moet een droge dag zijn ,mocht er veel wind zijn, dan kun je het ook wel schudden met de zonneharpen.

De stralen ontstaan doordat de zon weerkaatst op de vocht en of stofdeeltjes in de lucht. De takken (met bladeren) houden een gedeelte van het licht tegen, waardoor het lijkt alsof je allemaal aparte stralen fotografeert.

Gereedschap

Als je op jacht bent kun je het beste tegen de zon in gaan lopen(of fietsen) omdat je ze dan het beste kan zien. Ik praat trouwens zo makkelijk over jacht, maar ik ben zelf zonneharpen vaak bij toeval tegen gekomen. In de vroege ochtend is het mij ook wel eens overkomen dat ik na een vochtige koude zomernacht echt dacht zonneharpen tegen te komen maar dat ze in geen velden of wegen waren te bekennen.  Misschien is het wel zo dat de lengte van de bomen en het bladerdek ook meespelen. Zoveel ervaring met zonneharpen heb ik ook nog niet.

Het gereedschap wat je bij deze jacht nodig hebt zijn behalve de camera met standaardlens, een zoomlens van bijvoorbeeld 55-200 en een statief. Dit statief is noodzakelijk als je met een lage
Iso van bijvoorbeeld 100 en een hogere “f” gaat fotograferen. De sluitertijd wordt daardoor wat langer, waardoor als je uit de hand gaat fotograferen wazige foto’s krijgt.

Slochterbos, de gevallen boomhut volop in de zonneharpen
Net als de foto links ook in het Slochterbos op een mooie morgen in de herfst
Deze foto is van augustus 2021 en is gemaakt in Boswachterij Gees

Zoomlens en afdrukken

Waarom zou je een zoom lens gebruiken? Nou omdat als je inzoomt, de zonneharp of harpen naar je toe kan halen of om het effect van de straal te benadrukken. Wat ik zelf ook doe is de ruisonderdrukking uitzetten. Dit is normaal om te doen als je vanaf een statief fotografeert. Maar dan zou je zeggen: “wanneer je de afdrukknop indrukt , gaat je camera dan toch alsnog trillen?” Dat klopt. Daarom doen ik  dit dus niet op deze manier . Ik doe dat door de ontspantijd in te stellen op 10 seconden zodat de foto automatisch wordt gemaakt zonder trillingen. Je kun dit ook doen doen door gebruik te maken van een afstandsbediening.

Verkennen

Als je nu en stuk bos in de buurt kent waar die harpen wel eens voorkomen is het misscien handig dat je een keer dat bos gaat verkennen dat je de mooiste bomen en voor- en achtergronden weet te vinden. De mooiste composities krijg je ook door de zon buiten beeld t laten zodat je echt alleen de stralen en het bos er op krijgt. Wil je de zon er bij op in de vorm van een sterretje hou dan de “f”ook wat hoger aan, zo rond de 18.

Ik hoop dat ik jou met deze blog wat wijzer heb gemaakt over het fotograferen van zonneharpen. Heb je nog suggesties  of feedback, schroom dan niet om contact met mij op te nemen.

Deze foto is gemaakt begin oktober 2021 in het Vledderbos vlakbij Stadskanaal
English/Deutsch