Een goede voorbereiding is het halve werk. In deze blog ga ik het hebben over hoe je mooie plekken kunt vinden met hulp van het internet. Hier bij is Google mijn grote vriend . Vaak heb ik van te voren al het een en ander gezien op Instagram, Pinterest, 500Px, een website of ik heb gehoord waar het mooi kan zijn. Ik fotografeer graag in de vroege ochtend omdat dan de kleuren in de omgeving van een plek op hun mooist zijn. Maar ik moet zeggen dat ik meestal voor een plek kies die op ongeveer 45 minuten afstand rijden is van mijn woonplaats. Helemaal als het tegen juni loopt wanneer de zon om ongeveer 5.30 op komt. Als je dan ook nog eens een half uur of het liefst nog eerder aanwezig wil zijn voor zonsopkomst, kan ik je verzekeren dat je nachten wel heel kort worden als je ook nog een eind moet rijden.
Als ik weer eens een aanval heb van “mooie plekjes zoeken”, en die heb ik vaak, is het eerste wat ik doe : Google-maps er bij pakken en eens lekker struinen in de buurt van een plek die ik in mijn hoofd heb. Hiernaast zie je een voorbeeld van een plek die ik een keer ging verkennen op Google Maps. Het is in de buurt van het Groningse Blijham. Ik ken die omgeving een beetje omdat ik er wel eens gefietst heb. Daarom viel me direct op dat de Westerwoldse Aa op deze kaart aanzienlijk minder meandert dan in werkelijkheid. Gelukkig zijn de bochten op de kaart – die er onder staat- met satelliet-weergave(Google-Earth) wel te zien. Dit is natuurlijk iets om rekening mee te houden als je een locatie wil zoeken.
Wanneer je op het oranje Google mannetje klikt op een Google-kaart dan zie je behalve de blauwe wegen soms ook een blauwe stip . Je kun het mannetje hierna toe slepen waarna een foto in beeld komt. Die blauwe stip wil zeggen dat er op de desbetreffende plek door iemand een 360 graden foto is gemaakt en deze cadeau heeft gegeven aan Google en de rest van de wereld. In dit geval is er een foto (hier rechtsonder) gemaakt door iemand die daar met een bootje was. Welke fotograaf heeft er nu een bootje bij zich? Dat zijn er niet veel toch…..Trouwens het is wel eens handig om de naam van de desbetreffende fotograaf te zoeken op bijvoorbeeld Instagram of 500px om te kijken of hij nog meer van zulke mooie plekken heeft bezocht.
Op de foto hier onder zie je een auto staan, dat is de plek waar ik een foto wil maken gericht naar het Oosten toe. Ik probeer vervolgens in Streetview wat te zien op de plek waar je de auto ziet, in dit geval de Versche Dijk. Veel zie ik daar niet maar ik ben er wel van overtuigd dat ik daar met de auto kan komen en deze hier ook veilig kan parkeren zonder dat er iemand last van heeft. Dit doe ik dus altijd, scheelt je veel minuutjes omdat je al weet waar de auto kan staan. Als je zo nu en dan fotografeert op plekken waar geen parkeerplaatsen zijn zoals midden tussen de boerenakkers, denk er dan om dat je de auto zo parkeert langs de weg dat er voldoende ruimte overblijft voor een boer en zijn tractor. Maar even terug naar de Versche Dijk. Waarschijnlijk tref je daar ook een dijk aan, dus er zit hoogteverschil in de omgeving. Als je goed kijkt zal je op de plek waar ik wil fotograferen ook tegen het riet aankijken. Hoe hoog dat is dat weet je alleen als je daar bent, je kunt dus alsnog verrast worden. Nu ben ik daar begin 2022 geweest. Ik werd niet verrast door het hoge riet. Maar wel door de Duitse windmolens in het Oosten. Ik ben geen fan van deze dingen, omdat ik vind dat ze niet in ons landschap thuis horen. Hou er dus rekening mee, dat mocht je een foto van het Oosten nemen in de buurt van de grens met Duitsland, er windmolens in beeld kunnen komen. Nu ik het toch over Duitsland heb, wist je dat ze daar niet aan Streetview doen. Je bent daar afhankelijk van de Earth-map of een 360 gr. foto.
Onder de twee “Google” foto’s zie je het resultaat van wat ik aantrof begin 2022
Ik heb nog een tweede voorbeeld. Kijk eens goed naar het kaartje hiernaast met daarop het Dannemeer . Op de kaart is geen meer te bekennen maar op de Google Earth versie wel. Hoe het komt dat er verschil in weergave zit weet ik niet. Wat ik wel weet dat het Dannemeer zo’n 20 jaar geleden nog landbouwgrond was. Dus misschien denkt Google Maps dat het zo af en toe nog een aardappelveld is. Nog een tip! Als je de omgeving van een plek bekijkt in Streetview kun je als je geluk hebt kiezen uit verschillende datums. Wanneer dit zo is, kan het maar zo zijn dat de Google-auto hier in verschilende jaargetijden is geweest en kun je het verschil in landschap zien per jaargetijde.
Als ik een plek gevonden bewaar ik hem in een database bestand, zo creëer ik een mooi overzicht van mooie plekken. Ik vermeld daarbij ook jaargetijde en afstand, die vind ik namelijk zeer belangrijk. Een mooie plek is fijn, maar wel met de juiste weersomstandigheden. In een ander blog ga ik jullie vertellen wat ik allemaal over het weer weet en welke hulpmiddelen ik gebruik voordat ik naar een mooie plek ga om te fotograferen.
Hiernaast zie je een foto van het Dannemeer en zijn vlonderpad waarover net twee mensen die tussen mij en de ondergaande zon liepen. Soms kun je geluk hebben….
ghgfhfhfghfghfg
Contact via WhatssApp