Meteen naar de inhoud

Helemaal wild

Je ziet het waarschijnlijk zo wel voor je die prachtige uitgestrekte paarse vlaktes. Ze bloeien zo rond half augustus. Juist ik heb het over de heide. Fotografen worden er normaliter helemaal wild van. Zo halfweg de zomer staan ze zich te verdringen op hotspots als de Posbank. Zij aan zij, de poten van de statieven bijna  in elkaar verstrengeld, gaan ze allemaal dezelfde foto maken. Tuurlijk ze hebben gelijk, maar persoonlijk is dat niets voor mij. Ik ga liever naar gebieden waar je haast niemand tegenkomt. Dat is best moeilijk want in Noord-Nederland zijn er ook geweldige gebieden. Neem nou bijvoorbeeld het Dwingelderveld, Balloërveld, het Drouwenerzand of het heuvelachtige Gasterse Duinen. Naast deze Noordelijke Hotspots bieden de provincies Groningen, Drenthe en zelfs Friesland genoeg paars in de zomer. Minder bekend zijn de heidegebieden net over de grens in Duitsland en met name in het Emsland.

Struikhei

Niet alle heidegebieden kleuren zo uitbundig paars, dit heeft te maken met wat voor weer we hebben gehad in de maanden voor de bloeiperiode en wat  voor planten er nog meer tussen de heide groeien. Dat laatste zou komen door teveel aanwezige stikstof in de bodem. Zo wordt het Groningse Ter Borg, vlakbij Sellingen in het mooie Westerwolde vaak aangeduid als heide-gebied, maar veel paars heb ik er nog nooit gezien. De soort heide die zorgt voor een paarse kleur is de struikhei en komt voor op de zogenaamde droge heide.

Struikhei wordt 10-100 cm hoog, op sommige plaatsen bereikt oude struikheide een hoogte van 150cm. Aan het eind van de takjes zitten de paarse bloemen. Elke bloem heeft twee schutblaadjes. Vooral in natte jaren is de bloei uitbundig. Voor onderhoud worden onder meer schapen en Schotse Hooglanders ingezet.

Het Molenveld vlakbij Exloo
Hotspot Gasterse Duinen, let wel op soms loopt er iemand in de weg!

Mooie plekken op een kaart

Fotograferen in een heide gebied doet dus menig natuurfotograaf watertanden. Maar zeg nu ook zelf. Een opkomende zon, grondmist, paarse heide en eventueel nog wat grazers er bij zijn dé ingrediënten voor een superplaat. De mooie plekken in Noord Nederland waar heide voorkomt heb ik voor jullie verzameld op een kaart. Let wel, dit zijn gebieden klein en groot met veel of wat minder heide. Ze hebben allemaal een ding gemeen het is er sowieso prachtig en je hebt niet eens een oneindig groot aandoende vlakte met heide nodig om een mooie natuurfoto te maken.

Op deze website heb ik de heide gebieden Gasterse Duinen en het Molenveld bij Exloo al beschreven. Over het Drouwenerzand heb ik al eens een blog geschreven, d’r staat vast wel informatie in waar je wat aan hebt.

Mocht je naar aanleiding van deze blog nog tips of opmerkingen hebben, ik hou me van harte aanbevolen.

Onbekend bij velen, heidegebieden net over de grens in het Duitse Emsland. Dit is vlakbij het dorpje Tinnen

Nog meer leesvoer

Website mede mogelijk

gemaakt door :

English/Deutsch