Meteen naar de inhoud

Gasterse Duinen

Bij het woord duinen denkt menigeen aan de zee, maar ook het binnenland van Nederland heeft ze. Het golvend uitziende heidelandschap van de Gasterse Duinen  kun je vinden ten noorden van het Drentse dorpje Gasteren.

Het gebied wordt doorsneden door de weg van Gasteren naar Oudemolen en een zandweg met fietspad die uitkomt in Schipborg. Voor fotografen is dit een heel mooi stuk natuur,  je kunt er van alles vinden.  Een hunebed,  Schotse Hooglanders, mooie plantensoorten, zelfs adders.

Voordat ik jullie ga vertellen wat de mooiste plekken zijn en waar je die kunt vinden eerst nog een stukje geschiedenis. Want dit gebied heeft veel historie. Het Hunebed en enkele vondsten van Trechterbekeraardwerk verraden dat dit gebied al in trek was bij de eerste steentijdboeren. De Gasterse Duinen liggen in het stroomdal gebied van de Drentse Aa. Even ten noorden mondt het Anloer Diepje uit in het Gasterse Diep. In vroegere tijden bevond zich hier een voorde. Dit is een doorwaadbare plaats in de rivier. In de Middelleeuwen was dit een van de weinige plekken waar paard en wagen de beek konden passeren. De belangrijkste handelsroute van Groningen naar Coevorden liep door dit gebied. Nog steeds zijn de diep uitgesleten karrensporen herkenbaar in het noordelijke deel van het heideterrein. In de voormalige karresporen komen een paar opvallende plantensoorten voor, zoals Blauwe knoop, Klokje-gentiaan, de Veldbies en de Tormentil. In het gebied heb je ook twee vennen, deze staan bekend als Voorste- en Achterste Veen, waar je niet echt dichtbij kunt komen.

Mooie plekken in de Gasterse Duinen

Parkeren

Als je vanaf P1 de Duinen op loopt kan je haast niet om Hunebed D10 heen. Links ervan zie je al het golvend landschap van het gebied. Zo af en toe kan er een Schotse grazer in de weg staan. Deze hooglanders struinen het hele gebied af. Ze zijn zeer fotogeniek, er zijn dan ook niet veel plekken in Nederland waar je deze koeien kan kieken met heuvels op de achtergrond. Als de heide bloeit in augustus is het ook heel mooi hier.  Als je een zoom lens hebt probeer dan eens daarmee een plaat te schieten om het heuvelachtige gebied te accentueren.

Ik had ooit uitgevonden dat als je op parkeerplaats P2 parkeert je een juiste entree maakt op de Gasterse Duinen om een zonsopgang te kieken. Vanaf hier loopt je snel de zon tegemoet en je bent dichter bij dan wanneer je op P1 gaat parkeren. ‘s morgens is het licht hier zeer mooi. Trouwens de kleuren van dit gebied zijn het hele jaar prachtig.  Heeft het geregend let dan ook even op de plassen, natuurlijk moet je camera daar niet in vallen, maar je kunt er ook mooie spiegelkiekjes in maken en aangezien we hier te maken hebben met heuvels is de kans groot dat er plassen blijven staan.

Hiervoor zijn twee mogelijkheden . Ten eerste de parkeerplaats die bij de Gasterse  duinen “hoort” aan de Oudemolenseweg.  Deze noem ik in het vervolg maar even P1. Vanaf hier loop je een paar meter door het bos en dan zie je de duinen. Dan hebben we nog een tweede mogelijkheid, die vind je aan de Meester Croneweg, deze weg is een vervolg van de Oudemolenseweg. Deze parkeerplaats(P2) heet de Molensteeg en grenst aan het dorpje Oude Molen. Vanaf hier is het een stukje lopen naar de Gasterse Duinen, ik schat zo een kwartiertje. Dit is geen straf hoor, je loopt vanaf de parkeerplaats al snel over een mooie vlonder pad en daarna over een mooie boslaan. De route heb ik trouwens in het rood aangegeven op de kaart.

English/Deutsch