Meteen naar de inhoud

Exloo

Exloo is een Esdorp in de gemeente Borger-Odoorn. Ten noorden ligt het uitgestrekte Exloosche Landen, verder het buurtschap Exloërveen en de veenkoloniën  Eerste en Tweede Exloërmond. Aan de westzijde van Exloo bevindt zich het uitgestrekte boswachterij Exloo waar onder meer hunebed D30 ook te vinden is. Oude bronnen melden al  rond 1346 een naam van een plaats die op Exloo lijkt. De betekenis ervan is eikenbos.

Het is een echt toeristisch dorpje met oude boerderijen en mooie natuurschoon in de omgeving.  Je hebt er een schaapskudde lopen op het Molenveld. Dit is een heide veld aan de weg Exloo-Odoorn. De schapen zie je dwars door het dorp lopen van en naar het Molenveld. Dit is misschien al wel een mooie tip om foto’s te maken, want waar zie je dit tafereeltje nog? Exloo staat ook bekend om zijn Festival van Oude Ambachten en het  Schaapscheerdersfeest.  Verder heb je nog het natuurgebied de Zoersche landen. Wat zeker een aanrader is, om een ronde te maken om het Zandgat van Kremer aan de weg tussen Exloo en Buinen. Daar in de buurt heb je ook het Lofar gebied waar ook veel vogelsoorten vertroeven.

Mooie plekken in Exloo

Het Molenveld(heideveld)

Buitengebied van Exloo

 

Ten zuidwesten van het dorp Exloo ligt het Molenveld. Het is een afwisselend gebied met prachtige heide, natte plekken, een glooiend landschap en karakteristieke bomen. Zoals boven al gezegd kun je de schaapsherder met zijn schapen hier ook tegenkomen.

Heide is ontstaan in de middeleeuwen door dat men bos ging kappen. Al dit hout was nodig voor brandstof en werd onder meer gebruikt om boerderijen te bouwen.  Een gebied met veel heide noemt men ook wel woeste grond. Heel veel van deze woeste gronden zijn ontgonnen en werden landbouwgrond. Het Molenveld van nu is ongeveer 80 hectare groot. Het was niet vruchtbaar genoeg voor de boeren en daarom is het een heidegebied gebleven. De schaapskudde zorgt er uiteindelijk voor dat de heide, heide blijft en dat het niet een landschap wordt met grassen en bos.

Als het heel erg nat is blijft er op sommige plekken in het Molenveld water staan. Dit komt door de leem wat in de bodem zit. Er is zelfs een klein vennetje.  Op de heide groeien ook jenerverbessen die als het mistig is nog wel eens voor de witte wieven  worden aangezien. De naam Molenveld is afkomstig van de korenmolen die ooit aan de rand van Exloo stond.

Het molenveld is te bereiken vanaf  de parkeerplaats van zwembad de Leewal het Zuideinde 36 te Exloo. Vanaf hier kun je een mooie ronde gaan lopen over de heide. Vooral als de heide gaat bloeien in augustus is het hier prachtig. Aan de overkant van de weg Exloo-Odoorn start ook een mooie wandelroute.

 , 

De heide op het Molenveld is net een beetje uitgebloeid
Het Molenveld herbergt mooie karakteristieke bomen waar je als het nodig is ook de zon achter kan "verstoppen"
Vroeg op staan, maar dan heb je ook wat: een prachtige zonsopkomst

Buiten het dorp heb je veel landweggetjes die leiden langs akkers en weilanden. Het is een glooiend landschap waar je diverse foto’s kan maken. Het is best wel een fotogeniek gebied. Zo is de foto hieronder ook gemaakt vanaf een laantje net buiten het dorp. Ik zocht de zon en vond hem hier. Gelukkig zijn de stoorzenders(windmolens)  in de buurt van de monden niet echt zichtbaar. Eigenlijk zou je het gebied per fiets moeten bezoeken, dan kom je sneller op bijzondere plekkken.

De lucht belooft wat.....
De lucht is een beetje dampig op deze vroege zomermorgen.

Zandgat kremer

Lofar gebied

De zon maakt een einde aan deze zomerse dag bij het Zandgat.
Gespot in de herfst aan de Oostkant van het gat.

Dit is een meertje wat is ontstaan door zandwinning  vlakbij Exloo aan de weg richting Buinen.  Je kunt een fijne rondwandeling rond het meertje maken. Het is heuvelachtig, dus een klein beetje conditie is wel op zijn plaats. Er zijn ook veel mensen die hun hond meenemen naar deze plek. Voor fotografen is het hier mooi om bijvoorbeeld een zonsondergang te fotograferen. Grotendeels krijg je de zon er wel bij op ondanks de heuvels. waar de zon zich op een gegeven moment achter gaat verstoppen. Het meer ligt een beetje beschut zodat je al gauw “vlak’water hebt waar de omgeving mooi in spiegelt.  Je kunt vlakbij parkeren. Aan de zuidoost kant van het meertje heb ik dikwijls vliegenzwammen gespot in de herfst.

De foto van de zonsopgang rechts boven gemaakt net even buiten Exloo volgde na een lage oranje lucht gezien in het oosten. Zie je dat dan kun je mooie kleuren verwachten.

Het Lofargebied is ïn de wolken"

Dankzij een samenwerkingsverband met Astron is in 2010 400 hectare nieuw natuurgebied ingericht in het Hunzedal tussen Buinen en Exloo. Een groot antenneveld (LOFAR) waarmee de ruimte onderzocht wordt, ligt hier nu op kleine terpen ingebed in een vogelrijk moeras- en graslandengebied. Een deel van het gebied bestaat uit een kwelmoeras. In dit gebied komt kwelwater afkomstig uit de Hondsrug aan de oppervlakte. Dit kwelwater staat garant voor het ontstaan van bijzondere natuurwaarden.

Het LOFAR-gebied heeft zich ontwikkeld tot een bijzonder vogelgebied waar het hele jaar door wel iets te ontdekken valt. Vogels kijken is hier goed mogelijk vanaf de midden door het gebied lopende Beeksdijk tussen Exloo en Buinen.

Langs de westrand van het gebied ligt het kwelmoeras waar een constante stroom grondwater aan de oppervlakte komt. Het gebied ontwikkelt daardoor een bijzondere plantengroei met volop orchideeën, Moeraskartelblad en andere moerasplanten. Jaarlijks broeden hier enkele paartjes Kwartelkoningen, Watersnippen en Waterrallen. In samenwerking met lokale boeren wordt het maaibeheer optimaal afgestemd op de vogels.  Om te parkeren kun je de auto het beste aan de kant van een van de landweggetjes zetten. Wellicht kun je hier ook een zonsondergangetjes mee pikken. Kijk wel even uit wat voor weggetjes je inslaat in dit gebied, er zijn er bij, waar je door de mindere kwaliteit van het wegdek iets langzamer moet gaan rijden.

English/Deutsch