Meteen naar de inhoud

Eemshaven

In het hoge Noorden van de provincie is er een haven, de Eemshaven genaamd vlak in de buurt van gehuchten met bijzonder namen als Polen en Koningsoord . Als je Delfzijl voorbij bent doemen in het vlakke landschap de pijpen en de rookpluimen op. Deze zijn van de RWE Centrale die sinds 2015 in bedrijf is.  De haven zelf is in 1973 in gebruik genomen en in de loop der jaren flink uitgebreid. Wil je graag foto’s maken van industrie met veel licht dan ben je hier aan het goede adres. Ook grote boten komen hier natuurlijk regelmatig voorbij. Zoek je meer de rust en natuur op dan kun je die zoeken bij poldermolen de Goliath. Op zo’n 5 kilometer afstand vind je nog meer rust bij de Noordkaap.  Het maakt allemaal deel uit van de gemeente het  Hogeland. In de buurt van de Eemshaven kun je dus uitstekend een paar uurtjes door brengen met je camera.

Mooie plekken in en om de Eemshaven

de Eemshaven

Molen de Goliath

De Eemshaven is een overslaghaven en is de grootste haven van Noord-Nederland. Ze ligt aan de westelijke oever van de Eemsmonding. Dit is een zee-arm waar de Eems uitstroomt in de Noordzee. Ongeveer op deze plaats lag ooit de verdwenen haven Emetha aan de toenmalige monding van de rivier de Fivel in de Fivel-zeeboezem. Er kunnen grote schepen aanleggen in de haven. Het is er in het donker erg verlicht door de vele industrie waaronder de energiecentrales en het  Google datacentrum.  Je kunt hier op de boot stappen naar het Duitse wadden-eiland Borkum. Je kunt in de haven diverse schepen zien liggen. Zo’n twee keer per jaar legt er ook een nieuw gebouwde cruiseschip aan in de haven. Deze schepen worden door de Meyer Werft in het Duitse Papenburg gebouwd en in de Eemshaven bevoorraad en verder afgebouwd. Zonder dus al te veel diepgang kunnen ze de haven via de Eems bereiken. De Eemshaven is vanuit Delfzijl en Groningen prima bereikbaar. Sinds een paar jaar kun je ook met de trein in Eemshaven komen. Bij het station in de buurt kun je prima parkeren en een wandeling starten over de dijk richting de pier. Op deze pier kun je ook geweldige foto’s maken. Wil je echt een “zeebeleving”, dan zou ik een keer heen gaan wanneer er een storm is of storm is geweest.  Bij vloed of anders gezegd hoog water heb je dan kans op zeer hoge golven wat dan weer een uitdaging is om te fotograferen. Vlak bij het begin van de pier is ook een mini strandje met schelpen, hier kun je leuke foto’s maken dichtbij het water. Maar als je houdt van windmolens, dan ben je hier ook op de goede plek. Er staan er namelijk genoeg, wat ik wel kan vermelden is dat er ook een staat met 2 wieken wat doet denken aan een vliegtuigpropeller.  Wil je de Eemshaven beleven  vanaf het water dan moet je toch echt eens op de website van waddenribtochten gaan kijken. Klik hier voor meer info

 , 

Dikke boot te zien jonguh
Ervaar hoe woest de zee kan zijn, ga er eens heen met een fikse wind.
Je kunt dus een foto vasn de Goliath maken zonder de grote jongens er bij op.

Een kleine 5 kilometer verderop vindt je tussen de moderne windmolens deze molen die ervoor gezorgd heeft dat de Eemspolder kon worden bemaald.  De molen stamt uit 1897 en is de noordelijkste molen van het Nederlandse vasteland. Je kunt deze molen heel mooi vereeuwigen tussen de grote jongens die er staan voor de energieopwekking.  De route naar de Goliath wordt duidelijk aangeven.

Deze jongens zijn beduidend groter dan dee Goliath

de Noordkaap

Noordkaap? Bij deze naam denk je misschien aan het Noordelijkste punt van Europa  in Noorwegen waar het heel koud kan zijn. Maar wij hebben in Nederland onze echte eigen Noordkaap. Wanneer jij in de buurt van de Eemshaven bent dan moet je dit punt echt niet overslaan. Op een paar minuutjes rijdend  vind je  het meest noordelijke puntje van ons vaste land. Op deze plek staat een kunstwerk die je zodra je op een paar kilometer afstand bent heel goed te zien is op de dijk. Het heeft de naam “Hemelpoort” Een terechte naam vind ik zelf. Ik was hier ooit al heel vroeg in de morgen wanneer het licht over het wad het mooist is en je dus een hemels uitzicht hebt . Het is een hele fotogenieke plek waar in het voorjaar ook veel schapen en hun jonge kroost te vinden zijn. Vanaf de weg is de “Hemelpoort”ook duidelijk zichtbaar.  Met een bord word aan gegeven welk weggetje je moet inslaan. Aan het eind van deze doodlopende weg kun je parkeren.

Altijd handig om te weten: wat zijn de tijden van eb en vloed in de Eemshaven , je vind ze hier

Een mooie plek om foto's te maken is de pier waar je een flink stuk de zee in kunt "lopen"
Moeder met kinderen poseren even voor de camera
Een hemels uitzicht hier bij de Noordkaap
English/Deutsch