Centrum van Stadskanaal
Het centrum van Stadskanaal is niet in het midden van de plaats Stadskanaal , maar bevindt zich rond de Hoofdstraat. Het dorpslint van Stadskanaal is wel 10 km lang. Ooit zei men wel dat Stadskanaal de langste winkelstraat van Europa was. Vlakbij het centrum bevindt zich het Julianapark wat echt een bezoekje waard is om een te kijken en foto’s te maken. Op een redelijke loopafstand van het centrum kun je het station van de STAR vinden. Deze organisatie rijdt geregeld nog met oude Locomotieven en dito treinstellen heen en weer naar Veendam. Omdat het kanaal in de plaats langgerekt is zijn er voldoende plaatsen waar men moie foto’s kan maken. De vele bruggen lenen zich daar ook denk dan maar eens aan mooie luchten, spiegelingen en moie keuren van de bomen. Een aanrader langs het kanaal is ook de watertoren en het daar vlakbij gelegen Huize Ter Marse
Handige info
Parkeren kun je op meerdere plekken in het centrum. Het parkeren kost je niets, maar let wel op de blauwe zones, hier kun je maar voor korte tijd parkeren met een parkeerschijf. “Veiliger”is het om je auto te parkeren in de buurt van bibliotheek of tussen het politiebureau en het Geert Teis in. Verder zin er in de buurt van het Julianapark, het STAR-treinstation en watertoren wel plekken genoeg waar je even een auto kwijt kunt. Wil je plekken in het centrum fotograferen ga dan vroeg in de ochtend wanneer de winkels nog niet open zijn . Op zaterdag is het er erg druk, dan is er o.a. en grote weekmarkt.
Mooie plekken in het Centrum van Stadskanaal
Centrum
Julianapark
De foto hier naast is gemaakt op een plek in het centrum waar je niet omheen kunt. Dit beeld is het bekenste beeld van Stadskanaal en wordt de “krinkiespaaier”genoemd wat zoiets als kringetjes-spuuger betekend. Hij spuugt om de zoveel tijd wat water uit dat in het kanaal terecht komt en dus kringetjes in het kanaalwater veroorzaakt. Het staat vlakbij de mooiste brug van Stadskanaal, de Eurobrug. Er zijn wel meerdere plekken in het centrum die zowel overdag als ‘s avonds de moeite waard zijn om te fotograferen. Het beeld is ook te zien in de foto hieronder die genomen is vanaf de eerder genoeme Eurobrug. Zo kent het centrum wel meerder bruggen waar je mooi fotograferen kun. Zie ook de foto hier rechtsboven.
Het park werd aangelegd in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Het ligt in de oudste wijk van Stadskanaal, de Parkwijk. Het park is ontworpen in de zogenaamde Engelse landschapsstijl met slingerpaden en een grillig gevormde vijver. Bijna het hele jaar door, maar vooral in de Herfst vormen de bomen en struiken een prima decor voor een fijne fotoshoot.

Wil je weten wat voor bomen en struiken zich in het park bevinden, klik dan op bovenstaande link en een kaart komt tevoorschijn met een bomenroute waar ze allemaal opstaan
(bron : Gemeente Stadskanaal)
Hiernaast zie je de beuken “tunnel”.
Star treinstation
Langs het (Stadskanaal)
De spoorlijn tussen Veendam en Musselkanaal is een restant van het netwerk dat in het begin van de vorige eeuw werd aangelegd door de NOLS (NoordOoster Locaal Spoorweg) en de historische STAR (Groningsch-Drenthsche Spoorwegmaatschappij ‘Stadskanaal-Ter Apel-Rijksgrens’). In het jaar 1905 konden de eerste treinreizigers Stadskanaal bereiken vanuit de richting Gieten.
In de jaren daarna werd het lijnennet van de NOLS in de regio uitgebreidt met lijnen vanuit Emmen naar Stadskanaal (via Gasselternijveen) en de spoorlijn van Stadskanaal naar Veendam.
Toen de lijn naar Musselkanaal / Ter Apel in dienst werd genomen werd Stadskanaal een belangrijk knooppunt voor het spoorvervoer. Niet voor niets was het officieel ‘Stadskanaal Hoofdstation’.
Een locdepot, voorzien van draaischijf was eveneens in Stadskanaal te vinden. Veel bedrijven langs de lijn hadden aansluitingen voor goederenvervoer, met als een van de belangrijkste klanten o.a. de Philips-fabriek in Stadskanaal.
Met het verbeteren van de wegenstructuur liep het gebruik van het spoor terug. De laatste personentrein van Stadskanaal naar Groningen reed in 1955. In 1990 eindigde ook het goederenvervoer.
Alleen het emplacement Veendam kent nog een sporadische bediening door Railion t.b.v. DSM. Sinds 2011 rijden er weer personentreinen naar station Veendam vanuit de richting Zuidbroek.
Sinds 1992 is er ook weer een STAR, maar dan de museum-spoorlijn. De spoorlijn wordt gebruikt om oude locomotieven en treinstellen te laten rijden. Alleen ussen Stadskanaal en Veendam wordt nog gereden. Het station zelf een moie plek, maar een echte aanrader is ook om een locomotief onderweg te fotograferen. Op de website van de STAR kun je zien hoe de dienstregeling is zodat je mooie op tijd de trein kan opvangen met je camera. Wil je weten waar de loc in onderstaande foto is opgevang? Klik dan op de foto en Google Maps verteld je de plek.
Zoals al beschreven in de inleiding, is het lint van Stadskaaal langs het kanaal wel 10 km lang. Het herbergt sluizen, bruggen , kades, steigers, verschillende soorten huizen, diverse kerken een watertoren. Een van de laatste interessante gebouwen is het streekhistorisch centrum “huize Ter Marse” die je kunt vinden na de bocht van de watertoren.