Meteen naar de inhoud

Buitengebied van Stadskanaal

Onder het buiten gebied van Stadskanaal wordt onder meer verstaan, de skyline van Stadskanaal gezien vanaf de kant van Nieuw Buinen en Drouwenermond en Alteveer/Onstwedde, de Vloeivelden en plekken langs het AG Wildervanckkanaal.

Het laatste jaar is met name de skyline veranderd door het plaatsen van enorme windmolens.  Van grote afstand kon  je Stadskanaal herkennen aan de grote flats in en nabij het centrum en natuurlijk de watertoren. Het AG Wildervanckkanaal kan ook een mooi onderwerp zijn  van een foto. Je zult er niet zo snel een boot op krijgen, die varen er niet. Het mooiste stuk buitengebied vind ik de vloeivelden. Dit zijn overblijfselen van een gebied waar vroeger het koelwater van een aardappelmeelfabriek werd geloosd.  Het bestaat tegenwoordig uit vele waterpartijen waar je onder meer vele soorten vogels kan vinden. Tevens heb ik het Vledderbos bij het buitengebied geplaatst. Je kunt weliswaar vanaf het dorpje Vledderveen het bos in maar een groot gedeelte ligt ook aan de kant van Stadskanaal waar het in de buurt van de Rode Loper te betreden is. 

Handige info

Een goede manier om mooie plekken te fotograferen in het buitengebied van Stadskanaal is om de fiets te pakken. Wanneer je een vroege vogel bent is dit een mooi moment om een fietstochtje te maken. Vooral in het Vledderbos is dit handig. Overigens zijn er genoeg plekken zoals bij de vloeivelden goed lopens bereikbaar en kun je de auto best goed aan de kant van de weg parkeren. Hou in de zomer rekening met de landbouw, soms word er mais verbouwd, wat door de hoogte er van voor veel verassingen kan zorgen, ineens zie je de horizon niet meer….

 

 

 

 

Jaargetijden

Natuurlijk kent elk gebied zijn eigen leuke plekjes wel, als je ze maar zien wil. Een omgeving lijkt ook per jaargetijde anders. Zo heb ik meerdere malen foto’s gemaakt  net even buiten Stadskanaal. Vooral in de winter is de omgeving vaak super anders. Hieronder zie je een voorbeeld.  Deze foto is  gemaakt  in de buurt van de Kettingwijk te Stadskanaal. De andere foto is gemaakt in het vroege voorjaar langs de zijdstukkerweg, waar de berm dan zeer vol komt te staan met ondermeer narcissen en krokussen.  Dus wil je vroeg in het jaar bloembollen kieken dan moet je hier zeker heen gaan.

 

 

 

Wat valt er te fotograferen

  • Bijzondere soorten vogels
  • Zons op- en ondergangen
  • Winterse plaatjes

Mooie locaties in het buitengebied

De Skyline van Stadskanaal

De Vloeivelden

De foto hiernaast is gemaakt tijdens een zonsondergang. Je ziet de componenten van de skyline van Stadskanaal als je uit de richting Onstwedde/Alteveer komt. Eigenlijk hoort de foto ook bij de Vloeivelden die ook op deze pagina zijn beschreven. Vanaf de vorige eeuw was de flat die links op de foto en nog een andere flat, die inmiddels is gesloopt samen met de watertoren en de fabriekspijp van Philips de herkenningspunten van de plaats Stadskanaal. In de loop van de jaren negentig zijn er wat herkenningspunten in de vorm van hoge appartementencomplexen in de nabijheid van het centrum bijgebouwd. De plek hierboven vind ik zelf niet zo mooi meer omdat er zoals in de inleiding van deze pagina al gezegd is nogal wat hoge windmolens zijn geplaatst. Deze kun je als je de foto nu zou nemen echt goed zien op de achtergrond. Maar zoals smaken verschillen zullen over het aanzicht van deze molens de meningen oodk verdeeld zijn. Deze plek bestaat uit een groot meer met een klein meertje er naast. Er zijn altijd wel (water)vogels te vinden in en om het meer. Je kunt ook vrij snel een kijkje nemen omdat het per auto bereikbaar is, de auto kun je zo even aan de kant van de laan zetten. Aan de andere kant vd laan bevindt zich het AG. Wildervanckkanaal, wat ook heel populair is bij vissers. Bij dit stuk bevinden zich enorm veel vissteigertjes.

 

De vloeivelden oftewel de Veenhuizerstukken zijn een overblijfsel van de voormalige aardappelzetmeelfabriek. De wijk Waterland in Stadskanaal is grotendeels gebouwd op wat vroeger vloeivelden en fabriekterrein waren. Die velden hadden als functie om het afvalwater van die fabriek biologisch te zuiveren. Ik woonde niet zover van die fabriek af en kan je vertellen dat dit tijdens de campagne gepaard ging met een enorme stank, te vergelijen met rotte eieren. Na de sloop van de fabriek kreeg het gebied van de Veenhuizerstukken wat bestaat uit water, moeras en land de functie van natuurgebied.

Het grote deel van dit natuurgebied is afgesloten voor publiek maar er is een observatiehut en een kijkwand. De foto hierboven is genomen van achter de kijkwand aan de sikenberg weg. Wil je meer weten over wat voor vogels hier zo af en toe komen, lees dan dit stuk op de site van Avifauna Groningen .

Langs het A.G. Wildervanckkanaal

Vledderbos

In de jaren tachtig van de vorige eeuw is dit al bestaande kanaal uit gebreid van Veendam naar Musselkanaal. Het laatste stuk bij Musselkanaal is het aanzienlijk smaller en daar eindigt het in het Mussel-Aakanaal(MusselkanaalWesterwoldse Aa). Het kanaal is aangelegd om overtollig regenwater af te voeren en in droge tijden Ijsselmeerwater aan te voeren. Het kanaal is niet geschikt als vaarwater omdat het te ondiep is en verder zijn de bruggen niet op de goede hoogte aangelegd. 

Voor een hele mooie zonsondergang is de plek hiernaast een aanrader. Deze is genomen eind april vanaf de fietsbrug waar je richting Boven Pekela kunt. Net voor de horizon zie je de brug van de weg tussen het Refaja ziekenhuis en de oprit naar de N366. Als je geluk hebt is het windstil en krijg je net zo’n mooi resultaat als in de foto. De onderste foto is genomen onder bovengenoemde brug en hier zie je de horizon van Boven Pekela. Verder zijn er wel meer plekke langs het kanaal, het stuk wat overigens goed bereikbaar is ligt tussen Vledderveen en Musselkanaal.

Het Vledderbos is samen met het Pagebos het grootste bosgebied van de Kanaalstreek. Kleinere stukken bos zijn er aan het Boerendiep, in de buurt van de Alteveersterweg en je hebt het Horsteneros. Dit bos ligt op de rand van Stadskanaal met de grens van de provincie Drenthe nabij het Zeelandsteekje. Als je dol  bent op paddenstoelen zoeken of fotograferen zou je hier wel eens succes kunnen hebben in de herfst. Het Vledderbos is een jong bos en bestaat uit lange rechte paden en sloten, zogenaamde zichtlijnen. Het breedste pad kun je vinden vlakbij de parkeerplaats

aan de Vleddermond. Dit is een prachtig pad dat vooral mooi is in de herfst. Vanaf de andere kant, dit is de kant waar zich een bosvijver bevindt bestaat het bos ook uit dat brede pad met daarnaast links en rechts een smaller pad. Ik kan je dit stuk bos aanbevelen wanneer je op een ietwat mistige ochtend op jacht wil naar zonneharpen.  De lichtinval in dit stuk bos kan sowiso prachtig zijn omdat het bos nog niet zo oud is en daarom de bomen niet zo hoog. Wa je misschien wel even op letten mag is dat de honden die hier mogen loslopen goed naar hun baasje luisteren en niet aan je gaan snuffelen wanneer jij op je knieen ligt om  in dit bos jou foto van het jaar te maken. O

English/Deutsch