Meteen naar de inhoud

Bourtange

Wie kent het nu niet.  Bourtange, een toeristische hotspot in de provincie Groningen.   In dit kleine vestingsdorpje aan de Duitse grens kunnen fotografen hun lol op. Buiten de normale vakantiekiekjes die hier zelfs door Chinese bezoekers gemaakt worden, kun je hier als fotografieliefhebber je hart ophalen. Je kunt in en om Bourtange gerust een paar uurtjes met je camera doorbrengen. Cultuur, fauna en flora, heden en verleden alles loopt hier door elkaar. Ik weet zelfs een plek waar in de herfst veel paddenstoelen te vinden zijn.

Veel mensen kennen  het dorpje alleen om zijn historische uiterlijk, maar buiten de vesting aan de westkant is het ook prachtig bij “de natte horizon”. Er worden  trouwens ook leuke evenementen gehouden die ook wel de moeite waard zijn om te fotograferen. Ga je buiten de vesting naar het oosten dan kun je opvolger zijn van een van de vele soldaten van verschillende nationaliteiten die hier in een ver verleden waren, wat vandaag de dag nog te zien is aan de lange linie pal aan de Duitse grens.  Dit is echt een gebied waar heel wat is gebeurd. 

De kaart

Mooie plekken in en om Bourtange

De Vesting

Natte Horizon en de Soldatendijk

De vesting dateert uit de tijd van de Tachtigjarige oorlog. Het lag midden in de weg van de Stad Groningen naar het Duitse Westfalen in het Bourtanger Moor. Pas in de tweede  helft van de zeventiende eeuw kreeg het de vorm die het nu heeft.

Bourtange is weer helemaal teruggebracht naar het jaar 1742 tot aan de kanonnen toe. Erg historisch en superfotogeniek dus. Daar is wat mij betreft 1 nadeel aan, er lopen overdag heel veel mensen in het rond. Nou ik heb er wel een tip voor, ga gewoon heen wanneer het net licht wordt en de bewoners en bezoekers voorlopig nog wel even op 1 oor liggen. Ik heb  dit zelf een keer per toeval gedaan, ik was toch in de buurt om in de buurt zonsopgang te fotograferen. Vooral in de lente als de tuintjes van de bewoners ook meer kleur hebben is dit echt een aanrader. Om in het dorp te komen moet je wel een stukje lopen, het dorp is namelijk autoluw. Parkeren kan op de grote parkeerplaats even buiten de vesting. Er zijn genoeg mooie plekken in het dorp, kijk maar eens naar de foto’s op deze pagina of onder aan de galerij. Onder meer de standerdmolen(die met zijn totale lichaam in de wind draait) en de vestingpoorten zijn echte blikvangers. Je kunt de vestingswallen ook gaan beklimmen en zo een rondje om het dorp gaan lopen en fotograferen.

Buiten de vesting heb je ook mooie plekken waar je tevens minder kans hebt om mensen tegen te komen. Zo links en rechts zal je wel een paar wandelaars kunnen zien want je kunt een hele mooie route afleggen rond de vesting(klik hier maar eens). Een van die plekken is de natte Horizon, dit is een watergebied dat is aangelegd om de verdediging van de vesting te versterken. Deze Natte Horizon is door de Stichting Het Groninger Landschap voor een deel gereconstrueerd. In 2005 is het opnieuw afgegraven en nu is de historische situatie weer zichtbaar. Tussen de buitenste wal van de vesting en de Natte Horizon ligt een flauw hellend gebied, de zogenaamde Glacis. Mocht de vijand erin slagen  de Natte Horizon te doorwaden, dan was hij op deze helling een makkelijk doelwit. Bij de “Horizon”  leven onder meer libellen zoals de kokerjuffer. De bruine en de groene kikker komen hier voor en de ijsvogel jaagt hier op visjes.

 

Een andere plek waar je van allerlei moois kunt fotograferen ligt dicht bij de Duitse grens. Hier ligt een voormalige verdedigingslinie van 637 meter . Deze is in 1796 door de Fransen aangelegd om de Oost grens te kunnen bewaken. Een jaar eerder waren deze Fransen onder leiding van Napeleon Bourtange binnen getrokken.  De linie is nog zichtbaar door de dijk in het landschap die loopt van even buiten de vesting richting de Duitse grens. Hier kun je ook de Konikpaarden aantreffen die er loslopen. Dit zijn ontzettende leuke paarden om te fotograferen. Verder kun je pal op de grens met Duitsland in het bos nog wel stukken van de gracht zien. Je bevind je dan bij het gehucht Abeltjeshuis waar vroeger een Herberg stond waar het prima vertroeven was wanneer men onderweg was van het Duitse Munster naar de stad Groningen. In dit wat meer beschutte grensgebied kun je in de herfst ook veel soorten paddenstoelen vinden. Parkeren kun je op de grote parkeerplaats buiten de vesting of langs de kant van de weg van Bourtange naar de grens in de buurt van de voormalige grenspost

English/Deutsch