Bargerveen
Het Bargerveen is ruimte 2000 hectare groot. Het natuurgebied gehoort bij de gemeente Emmen en ligt vlakbij de dorpen Zwartemeer en Weiteveen. Voor een groot deel ligt het ook langs de Duitse grens. Het bestaat eigenlijk uit drie delen. In het noorden heb je het Meerstalblok, in het midden het Amsterdamse veld en in het zuiden het Schoonebeekerveld. Het Bargerveen is het laatste restant van wat ooit het Bourtangermoeras was. Er gaan verhalen in het rond dat het Bourtanger moeras zo’n 160.000 tot 300.000 hectare groot was. Het was het grootste aaneengesloten veengebied van Noordwest-Europa. Tegenwoordig maakt het deel uit van het Internationale Naturpark Bourtanger Moor-Bargerveen.
Dat er veen in de naam van het gebied doet al vermoeden dat het gebied voornamelijk uit veen bestaat.In het Bargerveen vind je zowel laag- als hoogveen. Laagveen bevindt zich onder de waterspiegel, zit het er boven dan noemt men het hoogveen. Het Bargerveen is één van de weinige gebieden in Nederland waar nog levend hoogveen te vinden is.
Het hoogveen was er bijna niet meer geweest omdat dit massaal is afgegraven om gebruikt te worden als brandstof. Het Bargerveen is lange tijd buiten schot gebleven wat betreft de turfwinning(zo noemt men het afgraven ook wel). In de 2e helft van 19e eeuw was ook dit gebied aan de beurt, maar werd het gered doordat steenkool, olie en gas goedkoper waren dan turf. Het turf werd na de Tweede wereldoorlog nog wel gebruikt als turfstrooisel en voor pilletjes tegen diarree.
Of je nu landschapsfotograaf, macrofotograaf of je hebt zo dikke lens als wildlifefotograaf, iedereen komt aan zijn trekken op het Bargerveen.
Wandelkaart van Bargerveen
Parkeren
In het kaartje hier boven zie je de diverse parkeerplaatsen in het Bargerveen. Per gebied zijn er dus diverse mogelijkheden om dichtbij te parkeren.
Hiernaast zie je een wandelkaart van het Bargerveen in PDF-formaat.
Mooie plekken in het Bargerveen
Meerstalblok
In het noordelijk gelegen Meerstalblok, dat ten zuiden van het dorp Zwartmeer ligt, vind je eigenlijk alle landschapstypen wel van het Bargerveen. Water, moeras en heidevelden vennen en struiken.
Het meest waardevolle wat je hier vind is het onvergraven hoogveen waar zich enkele meerstallen bevinden. Dit zijn kleine veenmeertjes met actief levend hoogveen. Echt uniek in Nederland. In dit gebied komen uiterst zeldzame plantensoorten voor zoals de Lange zonnedauw. Het Meerstalblok is aangewezen als beschermd natuurmonument. Om veenvorming in het Meerstalblok een goede kans te geven wordt het waterpeil hier hoog gehouden. Op een mooie dag met veel wolken kun je het landschap prima fotograferen. Dichtbij de parkeerplaats aan de Kamerlingswijk Zuidzijde, vind je een vogelkijkwand, waar je uitzicht hebt op een groot meer en zijn bewoners.



Amsterdamse veld
Dit gebied ligt in het midden van het Bargerveen vlakbij het dorp Weiteveen. Het is ongeveer 600 hectare groot en grotendeels door de Norit-fabriek(voor de in-de-schijt-pillen) afgegraven. Dat wil dus zeggen dat alle veen hier is verdwenen. De naam is te danken aan de Amsterdamse beleggers die wel brood zagen in dit waardevolle gebied. In de delen die zijn afgegraven zijn na dat het is ingericht door Staatsbosbeheer plassen en meertjes ontstaan. In dit gebied ligt ook de schaapskooi wat een echte toeristische hotspot is. Vlakbij is er ook een grote afgeschermde steiger van waar je mooie libbelles en andere in het water aanwezige dieren kan fotograferen. Zo vanaf dit stuk van het Bargerveen kun je vast ook een schitterende zonsopkomst meemaken en fotograferen. Het landschap is hier namelijk heel weids en open. Anders maak je in juni een schitterende foto als de veenpluis zijn lange witte vruchtpluizen laat zien.

Schoonebeker veld
Dit gebied ten oosten en zuiden van het dorpje Weiteveen is het meest zuidelijke deel van het Bargerveen. Het is ook grotendeels afgegraven.
In 1992 is hier de laatste turf gestoken door de Norit-fabriek.
In het Oostelijk deel kun je nog overblijfselen vinden van kavels die vroeger waren aangelegd in het verlengde van de huisjes van de veenarbeiders. Het veen werd hier vroeger niet afgegraven, maar direct gebruikt als landbouwgrond. Vanaf 1800 verbouwde men er boekweit, waardoor er veel veen afgebrand werd. Het Schoonebeekerveld herbergt nogal wat kleine watertjes met veel kikkers, salamanders en libellen.
Zoals je kunt lezen is het Bargerveen een zeer groot gebied. Je kunt het gebied ook doorkruisen met de fiets, want er zijn uitstekende fietspaden. Er zijn diverse mooie uitkijkpunten en uitkijktorens . Dieren als de heikikker, levensbare hagedis en adder zijn er ruimschoots vertegenwoordigd. Andere opvallende dieren zijn de nachtzwaluw, de grauwe klauwier, de velduil. Ik de trektijd in de winter komen diverse watervogels het gebied met een bezoekje vereren
Deze jongen die je hier rechts ziet was lekker aan het zonnebaden in de berm van een toegangsweg.