Meteen naar de inhoud

Annermoeras-Duunsche landen

Aan het begin van deze eeuw is een groot deel van het natuurlijke stroomgebied van de Hunze teruggegeven aan de rivier. Dit “nieuwe” gebied in Drenthe is niet alleen goed bereikbaar lopend of met de fiets, maar ook met de kano. Als je zo over de kronkelende Hunze peddelt krijg je nog meer mee van de afwisselingen in de stroomsnelheid, wisselende waterstanden en het weidsheid van het landschap. Deze eigenschappen zijn ook ingrediënten voor een mooie plaat geschoten door  de natuur- en landschapsfotograaf. Natuurlijk is het niet handig om je dure fotoapparatuur mee te nemen in een kano, maar deze site bedoeld voor fotografefen en de rest. Beide gebieden liggen dicht bij het dorpje Spijkerboor en niet ver van elkaar af zodat je een bezoek mooi kunt combineren. Op deze mooie plekken  fotograferen in de vroege ochtend is een garantie voor fantastische foto’s, kijk maar eens naar de foto hieronder. Deze is gemaakt vlakbij het hoogholtje waar je hieronder nog wel meer over kunt lezen.

De kaart

Mooie plekken in het Annermoeras

Ten Noorden van de weg bij Spijkerboor ligt het 45 hectare grote Annermoeras. Het strekt zich uit van Spijkerboor tot aan de verderop gelegen Gaslocatie. Dit gebied ligt erg laag en grote delen liggen regelmatig onder water. Het wordt omgeven door kades die het gebied beschermen voor wateroverlast. Binnen de kades is de kronkelende Hunze weer terug te vinden zoals die vroeger was. In dit “moeras” kun je vogels als Blauwborst, Rietgors, Roerdomp en Bruine kiekendief vinden. Verder is het – dan wel weer oninteressant voor fotografen – de kraamkamer voor snoeken. Opgegroeide snoeken zakken de rivier de Hunze weer af om zich definitief te vestigen in het verderop gelegen Zuidlaardermeer.  Weet je wat echt een mooie plek is? Dan moet je bij de Gaslocatie aan de Broekdijk lopend achteruit gaan. Dan kom je uiteindelijk bij een hoogholtje (een hele hoge voetgangersbrug). Als het daar een beetje mistig is met zonsopgang kun je daar geweldige platen schieten. Schrik niet als je wat geplons hoort in het water. Het zijn geen kinderen die een bommetje maken maar bevers die zich gaan verstoppen  in het water omdat ze jou horen aankomen. Als je over het hoogholtje ben gelopen kun je een heel stuk lopen langs de Hunze die hier werkelijk waar alle kanten op kronkelt al was het een slang.

Parkeren kun je het beste aan de kant van de weg bij het laantje naast de Gaslocatie waar je achterlangs kunt lopen.

Op de 1e foto hiernaast zie je waar je vanaf de weg gezien langs moet lopen om bij het hoogholtje te komen. Op de 2e foto zie je hoe fanatiek de bevers af en toe aan het werk zijn.

Hieronder zie je het bruggetje in de ochtendmist, de zon komt links van de bossen op.

 

 

Mooie plekken in de Duunsche landen

Vanaf het Annermoeras is het een paar minuutjes rijden. Maar dan kom je terecht in een gebied waar de Hunze ook door heen stroomt. Echter zal je dan opvallen dat dit gebied anders is dan het moeras. Hier vind je namelijk bulten. Dit zijn rivierduinen. Deze zijn ontstaan uit verstoven dekzand. Ook op andere plekken langs de Hunze hebben rivierduinen gelegen. Deze zijn echter afgegraven waarna het zand aan het veenland in de omgeving is toegevoegd, zodat het veengrond meer geschikt werd voor de landbouw. Het Duinencomplex van de Duunsche Landen is grotendeels gespaard gebleven. De bulten liggen sinds kort weer ingebed in een nat beekdallandschap. Hier kun je de natuur echt gaan ontdekken. Het is hier een paradijs van bloemen wat natuurlijk weer allerlei vlinders aantrekt. Dit is natuurlijk voer voor macrofotografen. Maar je kunt je hier ook uitleven door vogels te fotgraferen. Er wordt zelfs verteld dat je hier de Kwartelkoning kan kieken. Parkeren kun je hier op de parkeerplaats aan de Bulten waar je via het fietspad richting de Hunze kunt lopen. Vanaf de brug over de Hunze kun je ook prima een zonsondergang schieten. Er is ook een fotogeniek wit huis vlakbij die brug(je kunt hem vanaf de parkeerplaats ook wel zien).

Op de foto helemaal bovenaan zie je de parkeerplaats aan de Bulten waar je ook een bord kunt vinden met informatie over dit landschap. Vanaf die parkeerplaats zie je het witte huisje ook wel. In bovenstaande foto is hij in nevelen gehuld. De foto is op dezelfde ochtend genomen als de grote foto hiernaast waar je duidelijk de duinen ziet.

TIP: fotografeer je in de mist, denk om het beslaan van je lens!

English/Deutsch