Hier onder vind je 10 tips met mooie bossen in Noord Nederland waar je naar toe kunt om de herfst te beleven en te fotograferen.

Onder op deze pagina staat een kaart waar je op kunt zien waar je deze plekken kunt vinden.

Exloo

Een mooi stuk bos vind je net even buiten Exloo. Het zit ingeklemd tussen de N34 en de Hoofdstraat in. Parkeren kun je bij de carpoolplaats of aan een doodlopende weg vlakbij de Borgerderweg. (zie de kaart). Vanaf deze weg loop je ook zo het bos in via een mooie laan waar ’s morgenvroeg de zonnestralen door heen schijnen.  Dit stuk bos ligt ook aan de rand van het Molenveld, zodat je ook een rondje heideveld mee kunt nemen op je fotografie-route


Metbroekbos

Vlakbij Vlagtwedde vind je dit oude bos. Het is niet groot maar heeft wel veel fotogenieke plekjes. Loop je vanaf de parkeerplaats bij Smeerling hier naar toe dan weet je niet waar je fotograferen moet, zoveel moois is hier te zien in het Westerwoldse landschap waar ook de Ruiten Aa door heen loopt.

Oranjewoud

Vlakbij Heerenveen vind je dit prachtige landgoed waar je diverse mooie plekken kunt fotograferen. Van adembenemende boslanen tot prachtige tuinen met eeuwenoude bebouwing. Je vindt het hier allemaal. Parkeermogelijkheden kun je vinden op de kaart. Wellicht is het een idee als je hier naar toe rijdt ook eens de bossen van Beetsterzwaag te bezoeken

Midwolda

Achter de Ennemaborg (of vroeger er voor) ligt ook een prachtig bos waar je in de herfst prachtige foto’s kunt maken.  Vergis je niet, hier kun je kilometers maken. Misschien kom je onderweg de fotogenieke Konikpaarden ook wel tegen. Wil je een indruk krijgen hoe het bos er ongeveer uit ziet klik dan hier voor een virtuele tour.

Elp

Vlakbij het Drentse Elp kun je ook het bos in duiken. Ga je vanaf de parkeerplaats bij de Zandspeelplaats de Veenpluisroute lopen, dan loop je door diverse bospaden waar het in de herfst een explosie van kleuren is. De vele vennetjes in de bossen geven je ook de mogelijkheid om fraai spiegelingen te fotograferen.

Vledderbos

Tussen de drukke snelweg N366 en het Groningse dorpje Vledderveen ligt het Vledderbos. Dit bos is te bereiken vanaf de parkeerplaats vlak bij de brug over diezelfde N366 genaamd de Rode-Loper of via de parkeerplaats aan de Waterschapsweg. Als je hier je fotografie-avontuur  start dan zit je aan het fotogenieke deel van dit bos. Je bent dan namelijk heel vlot per benenwagen bij een fantastisch mooi breed pad en een bos-ven die daar weer achter ligt.

Boswachterij Gieten-Borger

Als je vanaf Gieten een kleine 2 kilometer de Verlengde Asserstraat volgt kun je tegenover een paar huizen aan de linkerkant een parkeerplaatsje vinden. Als je vanaf deze plek de weg (Verl. Asserstraat) een beetje volgt en vervolgens wat naar links buigt kom je uit eindelijk terecht in de bossen die horen bij Boswachterij Gieten-Borger. Hier vind je brede paden maar ook smallere, waar je mooie kiekjes kunt maken. Er zijn ook vlaktes met grote bomen  die in de herfst bedekt zijn met een vers blader dek. Grenzend aan dit stuk bos zit ook Jonkers-heide, een vrij onbekend stuk heidegebied. Niet groot maar wel wonderschoon. Verder zitten er hier ook links en rechts wat waterpartijen.

Slochteren

Hij staat hier natuurlijk ook tussen. Het bos achter de Fraeylemaborg. Dit is het bos waar je moet hebben gefotografeerd als je hier ooit in de buurt bent geweest. Een nadeel is wel dat het bos zeer populair is bij bijna iedereen die er in de buurt is, ook zonder camera. Wil je dus drukte vermijden ga dan op een dag door de weeks  heel vroeg of ’s avonds tegen de tijd dat de zon onder gaat. Als je hier bent geweest en je hebt geen fatsoenlijke foto’s kunnen maken dan zou je een keer met mij op stap moeten gaan. Ik hou mij van harte aanbevolen, reageren kan via de Whats App knop. Dat geld natuurlijk ook voor de andere hier vermelde bossen.

Ter Apeler bossen

Ter Apel is de plaats van de grens met Duitsland, Asielzoekers, Carnaval, een Klooster. Bij dat klooster vind je de Ter Apelerbossen. De auto kun je het beste parkeren bij Hotel Boschhuis die op zich op zichtafstand van het klooster bevindt. Vanaf die plek is het een paar honderd meter lopen naar wat ik vind “de mooiste boslaan van de provincie Groningen” . Er zitten wat kuilen in ’t Sikkeloantje zoals de laan ook wel genoemd wordt. Deze kuilen zijn handig als er water in staat. Zo kun je namelijk hele mooie reflecties fotograferen met de hoge bomen er in. Maar ga ook vooral een rond lopene in dit historische bos, je komt genoeg mooie plekken tegen om te fotograferen

Zwanemeerbos

Vlakbij Gieten ligt dit natuurgebied. Naast natuurschoon herbergt het gebied allerhande sporen uit het verleden, waaronder 26 grafheuvels. Door het gebied loopt verder een oude verbindingsweg, de Oude Groningerweg, die Groningen met Coevorden verbond. Natuurlijk is er een meer dat nogal diep tussen de bossen ligt. Het is er prachtig in de herfst. Parkeren kun je prima bij het zwembad.

Mooie boslaan in Exloo
Het Metbroekbos staat vol met prachtige bomen
Dikke bomen junge, in de Koninklijke bossen van Oranjewoud
De bossen vlakbij het Drentse Elp gezien vanaf een toren
Een goudkleurig pad in het Vledderbos
Sprookjesachtig tafereel in Slochteren
Het mooiste bos-pad van de provincie Groningen
Het Zwanemeer midden in het bos

Nog meer leesvoer

Website mede mogelijk

gemaakt door :

a d v e r t e n t i e

English/Deutsch